Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Beskrivning

Juridiska institutionen har cirka 70 anställda och vår forskning omfattar många olika rättsområden. Forskningen bedrivs i såväl mindre projekt, inriktade mot mer avgränsade juridiska områden som större ämnesöverskridande projekt i samverkan med andra discipliner och lärosäten. Vi har en dynamisk forskningsmiljö som expanderar och vi söker nu en postdoktor med inriktning mot familjerätt för att ytterligare utveckla forskningen på institutionen. Mer information om juridiska institutionen hittar du här

Arbetsuppgifter

Den sökande förväntas planera och utföra självständig forskning inom projekt som den sökande har definierat men förväntas även samarbeta med andra forskare vid institutionen och med forskare från andra discipliner.

Om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid under två år med start 1 september 2023 eller enligt överenskommelse. I anställningen ingår egen forskning till minst 80 procent av arbetstiden. Undervisning och handledning på grund- och avancerad nivå kan komma att ingå till högst 20 procent av arbetstiden. Placering för anställningen är vid Juridiska institutionen vid Umeå universitet

Behörighet

Behörighet att anställas som postdoktor är den som avlagt juris doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara juris doktorsexamen. Examen ska vara avlagd senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. 

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan de komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare.  Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag. 

Bedömningsgrunder

Vi letar efter en motiverad och ansvarsfull kandidat som både vill utvecklas som enskild forskare och som vill bidra till forskningen på institutionen. Vid urval bland de sökande kommer särskild vikt att läggas vid dokumenterade forskningsfärdigheter inom det familjerättsliga området och förmåga att utföra forskning självständigt såväl som i team. Särskild vikt kommer också läggas vid det tänkta projektets vetenskapliga kvaliteter med beaktande av dess potentiella bidrag till det familjerättsliga området och institutionens forskningsmiljö samt projektets genomförbarhet.

Undervisning ingår som en del av anställningen och dokumenterad erfarenhet av undervisning på grundläggande och avancerad nivå samt universitetspedagogisk utbildning är därför meriterande. Eftersom den huvudsakliga delen av anställningen som postdoktor utgörs av egen forskning väger vetenskaplig kompetens tyngre än pedagogisk- och utbildningsmässig kompetens vid bedömningen av de sökandes kvalifikationer.

Ansökan

Din ansökan skickas in via rekryteringssystemet Varbi och sista ansökningsdag är 19 juni. Din ansökan ska bestå av:

 • En kortfattad beskrivning av dina kvalifikationer, dina vetenskapliga intressen och dina motiv för att söka anställningen (max två sidor)
 • En forskningsplan som beskriver den forskning som du vill bedriva inom ramen för anställningen (max fem sidor)
 • CV/meritförteckning
 • Publikationslista
 • Kopior av relevanta examensbevis
 • Kopior av relevanta publikationer
 • Betygsutdrag från högskolestudier
 • Andra dokument som du vill åberopa

Om du avlägger din doktorsexamen efter sista ansökningsdag, ladda upp information om den planerade examinationen samt förväntat examinationsdatum.

För närmare upplysningar om anställningen

Professor Johan Lindholm, 090 786 56 03, johan.lindholm@umu.se 

Prefekt Ulf Vannebäck, 090 786 93 82,  ulf.vanneback@umu.se 

Varmt välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 september 2023 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-966-23
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-05-22
Sista ansökningsdag 2023-06-19

Tillbaka till lediga jobb