Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.

Institutionen för fysik utlyser en anställning som första forskningsingenjör för ett projekt inriktat mot ’Relativistisk elektronacceleration och nanofotonik’.  
Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad från 2023-06-26 till 2023-12-20

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Kandidaten kommer att arbeta huvudsaklig i laboratoriet för relativistisk attosekundfysik (REAL, https://www.realumu.org/). Det huvud forskningsprojektet fokuserar på att tillämpa en unik 100 TW laser (s. k. Light Wave Synthesizer 100) för relativistisk nanofotonik med målet att generera korta elektronbuntar i en nanoaccelerator för att förflytta nanofotoniken in det relativisktiska området och undersöka möjligheterna för att använda detta som en ny form av partikelkälla.Vidare uppgifter är justering, optimering, och underhåll av optiska pump-sond experiment, NOPA och OPCPA system, stöd till och samhandledning av forskningsprojekt och doktorander.

Kompetenskrav
Du måste ha en doktorsexamen i fysik, teknik eller tekniskfysik. Kompetens och erfarenhet krävs på experimentellt laborativt arbete och forskning  inom 1.) drift och tillämpning av få optiska cykelkällor (OPA eller OPCPA) och 2a.) laserdriven elektronacceleration eller 2b.) experimentell fysik av kondenserad materia. Du måste vara mycket motiverad och ha förmåga att arbeta självständigt såväl som en del av forskargruppen. Mycket goda färdigheter i engelska muntligt och skriftligt är ett nödvändigt krav. Simulerings och teori erfarenhet inom de tre nämnde områdena, och erfarenhet med elektronik, plasmafysik, optisk pump-probe spektroskopi, och avancerad programmering/kodning i Labview kommer att ses som en fördel.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:
1.     Följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker (max 2 sidor).
2.     CV med publikationslista.
3.     Kopior på examensbevis översatt till engelska eller svenska.
4.     Kopia av doktorsavhandlingen.
5.     Namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner. 

Information 
För mer information kontakta Professor László Veisz, laszlo.veisz@umu.se, tel: 090 786 6662, eller Dr. Nicolò Maccaferri, nicolo.maccaferri@umu.se.

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2023-06-12.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-06-26
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-836-23
Kontakt
  • László Veisz, 090-7866662
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-05-19
Sista ansökningsdag 2023-06-12

Tillbaka till lediga jobb