Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

På Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap forskar och undervisar vi inom sex olika ämnesområden i nära samarbete med de fyra Norrlandsregionerna. Vi har internationellt erkända forskningsmiljöer där bredden av ämnesområden möjliggör innovation och samarbete över gränser. De flesta av våra lärare arbetar kliniskt och våra lokaler finns på regionsjukhusen i Östersund, Sunderbyn, Sundsvall och Umeå - mitt i verksamheten.

Läs mer om institutionen och våra ämnen på Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap (umu.se)

Till institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap söker vi en postdoktor inom bioinformatik samt cancerforskning. Anställningen är på heltid i 2 år. Sista ansökningsdatum är den 15 februari 2023.

Projektbeskrivning

Du kommer att arbeta i ett projekt med målsättning att identifiera nya cancermarkörer. Vi arbetar med olika -omic tekniker som tex metabolomik, proteomik och miRNA. Fokus för vårt arbete är tidiga detaktionsmarkörer samt nya prognostiska och prediktiva tumörmarkörer.

Arbetsuppgifter

Du ska göra avancerade bioinformatiska analyser på data generat genom -omics baserade analyser. Du ska även kunna självständigt genomföra och planera laborativa experiment och ha vana av detta. Tekniker som tex omfattas är immunohistokemiska samt in situ infärgningar av vävnad, cellodling och celltransfektion. Tolkning av vävnadsinfärgning (mikroskopering) ingår också i arbetsuppgifterna.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, medicinsk forskning eller liknande. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

Vi söker dig som har både praktisk erfarenhet av bioinformatik samt dedikerad bioinformatisk utbildning. Projektet omfattar även laborativ verksamhet och därför är även erfarenhet av hantering av vävnads- och blodprov samt in vitro tekniker viktigt i projektet. Eftersom delar av forskningen görs i annat land förutsätts kunskaper i engelska som arbetsspråk men även kunskaper som möjliggör arbete med patientmaterial (läsa och skriva svenska).

För att vara aktuell för anställningen ska du både kunna arbeta självständigt och som en del i en forskargrupp. Du är noggrann, strukturerad och självgående.

Meriterande

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Det är särskilt meriterande att ha dokumenterad teoretisk samt praktisk erfarenhet av bioinformatik.

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i 2 år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor från 1 februari 2022.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • CV
  • Publikationslista
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 15 februari 2023.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2025-03-01
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-173-23
Kontakt
  • Malin Sund, Gästprofessor/forskningsledare, malin.sund@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-01-26
Sista ansökningsdag 2023-02-05

Tillbaka till lediga jobb