Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för datavetenskap söker en första forskningeningenjör som ska arbeta med forskargruppen inom social medveten AI. Anställningen avser heltid tillsvidare med tillträde 1 mars 2023 eller enligt överenskommelse.

Institutionen för datavetenskap

Till vår institution, kännetecknad av världsledande forskning inom flera fält och en bredd av internationellt högt rankade utbildningsprogram, söker vi nu en första forskningsingenjör inom sociala simuleringar av organisationer inom extrema kontexter (t.ex. pandemier, terroristattacker eller bergsklättring).

Institutionen för datavetenskap har haft en expansiv tillväxt under de senaste åren. Att skapa en inkluderande forskningsmiljö där medarbetare har en hög delaktighet är viktiga faktorer i vår hållbara utveckling. Vår institution består av en diversifierad grupp människor från olika nationaliteter, bakgrunder och fält. Som medarbetare hos oss har du tillgång till stöd för din karriärutveckling, nätverk, administrativ och teknisk support samt goda anställningsvillkor.

För mer information besök
https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/

Du kommer att arbeta i gruppen för socialt medveten artificiell intelligens (SAAI) (https://www.umu.se/en/research/groups/socially-aware-ai/). Denna grupp är världsberömd för sitt arbete med sofistikerade sociala simuleringar av flera frågor, exempelvis effektiviteten av restriktioner i samband med Covidkrisen eller stöd för hållbara bostadsområden. Gruppen är särskilt känd för sina formaliseringar och implementeringar av sociala begrepp som styr människors liv, såsom rutiner, praxis, normer, konventioner, roller osv. Med den här anställningen vill vi särskilt skapa en länk till enheten för företagsekonomi vid Handelshögskolan vid Umeå universitet (USBE), särskilt till ledningssektionen och forskningsmiljön "Extreme Environments - Everyday Decisions (www.TripleED.com)". Exempel på forskningsprojekt där en sökande kan bidra är, men är inte begränsade till, responsen på Covid-19 bland organisationer som är kritiska för samhällets motståndskraft, beslutsfattande i lavinterräng, kommersialisering av risker inom extremsporter och beteenden i domedagsscenarier. En gemensam nämnare för alla projekt är att de är kontextkänsliga för det fenomen som undersöks.

Låter detta intressant? Välkommen med din ansökan före 13 februari 2023.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Du förväntas bidra till forskningen inom SAAI genom att modellera organisationers reaktion på extrema händelser. Detta inbegriper modellering av både formella och informella organisationsstrukturer och kommunikation. Målet är att se vilka typer av strukturer, rutiner och personliga egenskaper som spelar en avgörande roll för en organisations reaktion på extrema händelser. Forskningen kommer att bedrivas i nära samarbete med en postdoktor vid USBE. En del av forskningen kommer att bestå i att koppla samman empiriska, etnografiska metoder med agentbaserade metoder för social simulering.

Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, WASP, är Sveriges största enskilda forskningsprogram i modern tid. Programmet skapar en plattform för akademisk forskning och utbildning i nära samarbete med ledande svensk teknikintensiv industri. Forskningen innefattar artificiell intelligens och autonoma system som verkar i samarbete med människor och som anpassar sig till sin omgivning med hjälp av sensorer, information och kunskap och skapar intelligenta system av system. WASPs vision är excellent forskning och kompetens inom artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara till gagn för svensk industri. Läs mer: https://wasp-sweden.org/

Förutom att ha tvärvetenskapliga kopplingar till USBE har du också fördelen av att vara en del av WASP-programmet och dess internationella nätverk.

Kvalifikationer

 • Doktorsexamen i datavetenskap, matematik eller motsvarande.
 • Goda kunskaper om formella metoder, t.ex. logik och matematik. Bevisad förmåga att skriva artiklar för ledande tidskrifter och konferenser och hålla presentationer för olika målgrupper

Önskvärda personliga egenskaper:

 • God kommunikationsförmåga, inklusive mycket goda färdigheter i engelska.
 • Förmågåa att bedriva sitt arbete självständigt och som en del av en forskargrupp.
 • God förmåga att samarbeta med andra människor

Meriterande kvalifikationer:

 • Erfarenhet av agentbaserad social simulering och dess metodik
 • Erfarenhet av att analysera beslutsfattande i extrema situationer.
 • Erfarenhet av tvärvetenskaplig forskning

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla följande:

 • Personligt brev (motiverar varför du ansöker och vilka planer du har för din forskning, max 2 sidor)
 • Curriculum vitae (CV) med publikationslista
 • En rapport om tidigare och pågående forskningsintressen med relevans för anställningen (högst två sidor)
 • En bestyrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som klargör när doktorsexamen sannolikt kommer att erhållas
 • Bestyrkta kopior av andra examensbevis, förteckning över avslutade akademiska kurser och betyg
 • Kopia av doktorsavhandlingen och högst fem relevanta artiklar
 • Kontaktuppgifter (inklusive e-postadress) för minst två referenspersoner
 • Andra dokument som den sökande vill åberopa

Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska. Ansökan görs via vårt elektroniska rekryteringssystem. Dokument som skickas elektroniskt måste vara i Word- eller PDF-format. Logga in i systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är den 13 februari 2023.

Ytterligare information ges av professor Frank Dignum (dignum@cs.umu.se)

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Så snart som möjligt, enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-147-23
Publicerat 2023-01-17
Sista ansökningsdag 2023-02-13

Tillbaka till lediga jobb