Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.

Institutionen för fysik söker en första forskningsingenjör till tvärvetenskapliga Integrated Science Lab, IceLab. Anställningen är tillsvidare och avser heltid med start 1 september 2022 eller enligt överenskommelse.

IceLab
IceLab är ett fysiskt nav för tvärvetenskaplig forskning som drivs av institutionerna för ekologi, miljö och geovetenskap; matematik och matematisk statistik och fysik. Vi är cirka 20 forskare med olika bakgrund. Tillsammans arbetar vi med att lösa problem inom livsvetenskaperna med verktyg från fysik, matematik och datavetenskap. För passionen till nya idéer försöker vi föra samman forskare från olika discipliner genom att organisera innovativa och kreativa events.

Arbetsuppgifter
Nu söker vi en förste forskningsingenjör till vår interdisciplinära forskargrupp för att utveckla kraftfulla modellerings- och kartläggningsverktyg för effektiv kartläggning av epigenetisk dynamik under infektion.
I projektet kommer vi att studera hur epigenetiska förändringar uppkommer vid COVID-19 och tuberkulos för att kunna förklara deras betydelse för infektionens svårighetsgrad och för risken att drabbas av kroniska tillstånd såsom post-COVID-19. Vi söker svar på hur epigenetisk omprogrammering går till på cellulär nivå och ska också studera hur infektionerna påverkar de meddelanden för epigenetisk programmering som förs över från mamma till barn. Arbetsuppgifterna består av att utveckla maskininlärningsmetoder för att modellera och kartlägga flerlagers gennätverk med epigenetiska förändringar. IceLab erbjuder en kreativ och utvecklande miljö för interdisciplinär forskning som ger stora möjligheter att utforska och förverkliga andra projekt också.

Kvalifikationer
Du ska ha en doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i tillämpad matematik, datavetenskap, fysik eller angränsande ämne. Dokumenterade erfarenheter av analytiska modeller, numeriska simuleringar och statistiska analyser av nätverk är ett krav.

Goda programmeringskunskaper och goda kunskaper i muntlig och skriftlig kommunikation på engelska är också krav. Du ska ha goda sociala egenskaper samt en god förmåga att samarbeta både i grupp och individuellt.

Övriga önskvärda kvalifikationer är erfarenheter från att ha arbetat med utveckling av Bayesianska metoder för att hantera överanpassning av inkompletta data.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:
1. Ett följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker (max 2 sidor),
2. En meritförteckning (CV),
3. En publikationslista,
4. Kopior på doktorsexamensbevis och andra relevanta examensbevis,
5. Kopia av doktorsavhandling och relevanta publikationer,

Vid eventuellt intervjutillfälle kommer två referenser att efterfrågas.

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 2022-07-11.

Övrig information
Närmare upplysningar lämnas av Martin Rosvall, martin.rosvall@umu.se.
Forskning: https://www.martinrosvall.com
Kartläggningsverktyg: https://www.mapequation.org 
IceLab: https://icelab.se

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 september 2022 eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1122-22
Kontakt
  • Martin Rosvall, 070-2391973
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-06-13
Sista ansökningsdag 2022-07-11

Zurück zu Stellenangeboten