Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för molekylärbiologi söker en postdoktor till ett projekt som studerar mikromiljömoduleringen genom bakteriell genotoxininducerad åldersinfektion, inflammation och cancer. Anställningen är tidsbegränsad till två år avseende heltid från1 juli 2022 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Forskargruppen studerar effekten av akut och kronisk infektion in vitro och in vivo med bakterier som uttrycker genotoxiner, som orsakar DNA-skador i däggdjursceller.

Projektet syftar till att karakterisera effekterna av genotoxinerna på vävnadsarkitekturen (t.ex. tarmkanalen, lever och mjälte), värdresponsen (särskilt fokus på immunsvaret), induktion av DNA-skador och genomisk instabilitet orsakad av kortvariga och långvariga terminfektioner i organoider och 3D-modeller samt i ex vivo- och in vivo-modeller.

Teknikerna som rutinmässigt används i detta projekt är: mössinfektion, huvudsakligen men inte uteslutande via sondmatning, intraperitoneala injektioner, obduktion, paraffinvävnadsinbäddning, vävnadsskärning, multiplex immunfluorescens, immunhistokemi och multiplex RNAscope-analys, vävnadsodling och utveckling av 3D-kulturmodeller, infektion med ex vivo primärt material, rening av perifera mononukleära celler, makrofagisolering, differentiering, bakteriell infektion av in vitro- och ex vivo-modellerna.

Kvalifikationer

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning.

Doktorsexamen ska vara inom cancerbiologi, immunologi, molekylär- eller cellbiologi.

Kandidaten ska arbeta självständigt, ha god förmåga att vara lagspelare, interagera samarbete med senior- och juniorkollegor och dela laboratorieresor och forskningsresurser. Tidigare kunskaper inom området om kolonshomeostas och relation till kolorektal cancer (CRC) utveckling, och god erfarenhet av musmodeller av CRC, och alla tekniker som krävs för att genomföra projektet ovan (inklusive ett FELASA B-certifikat), samt goda kunskaper i muntlig och skriftlig engelska krävs.

Meriterande är erfarenhet av utveckling in vitro 3D organotypiska modeller och ex vivo slemhinnemodeller. förmåga att arbeta med samodlingssystem av däggdjursceller och tarm-mikrobiota, erfarenhet av handledning av studenter, kunskap inom immunologi samt förmåga att självständigt skriva anslagsansökan.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev (max en sida),
  • Meritförteckning - CV med publikationslista,
  • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som styrker när doktorsexamen förväntas erhållas,
  • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa,
  • Kontaktuppgifter till två vidtalade referenser.

Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i PDF formaten. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är den 30de juni 2022.

Välkommen med din ansökan!

 

Mer information

För mer information, vänligen kontakta:

Teresa Frisan,
Professor i cell- och molekylärbiologi,
Institutionen för molekylärbiologi

teresa.frisan@umu.se

Läs mer här: https://www.umu.se/en/research/groups/teresa-frisan/
Mer information om institutionen för molekylärbiologi finner du här: www.umu.se/molbiol

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast möjligt eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1034-22
Kontakt
  • Teresa Frisan, teresa.frisan@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-06-08
Sista ansökningsdag 2022-06-30

Tillbaka till lediga jobb