Umeå universitet, Curiosum

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer på: Jobba hos oss.

Beskrivning

Curiosum är ett nytt science center med makerspace i Umeå som har som mål att öka intresse och kunskaper för vetenskap och teknik hos barn, unga och allmänhet. Ett science center har som uppgift att:

 • stimulera intresse för vetenskap och teknik, innovation och entreprenörskap för att möta framtida samhällsutmaningar.
 • skapa unika möjligheter till lärande så att alla barn och unga får möjlighet att hitta och utveckla sina förmågor.
 • erbjuda en mötesplats för samverkan mellan allmänhet, skola, arbetsliv och akademi som skapar reflektion och nya perspektiv.

Curiosum är en pedagogisk mötesplats för barn, unga, studenter, lärare och forskare, ett besöksmål för allmänheten och en innovationsmiljö för forskning och utveckling. Curiosum ligger vid Konstnärligt campus vid Umeå universitet, nära Umeå stadskärna. Verksamheten inrymmer experimentverkstäder för pedagogisk verksamhet, hallar för interaktiva upplevelser och lärande och verkstäder för digital tillverkning med olika metoder och material. En nybyggd domteater ger fina möjligheter att arbeta med vetenskaplig visualisering och erbjuda immersiva och interaktiva upplevelser med vetenskapliga data, t ex som planetarium men också andra datamängder, t ex  klimat, AI, livet mm, och även visa färdiga filmproduktioner i domformat. Verksamheten är i ett intensivt utvecklingsskede och omfattar nu ca 16 personer och leds av en föreståndare. En styrgrupp bestående av representanter från Umeå universitet och Umeå kommun ansvarar för verksamhetens drift och utveckling.

Vi söker nu 1 projektledare/utställningsproducent till utvecklingsarbete, samordning och genomförande kring utställningar och aktiviteter i science centret.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna består av att leda team som utvecklar interaktiva utställningar och upplevelser till science centret.

 • Förekommande uppgifter i samband med projektledning, t ex planering, budget, dokumentation och uppföljning.
 • I dialog med beställare, ämnesexperter, designer, konstruktörer och externa parter, t ex näringsliv och skola, samordna arbetet kring produktion av utställningar och/eller pedagogiska aktiviteter.
 • Ta fram tekniska lösningar, t ex IT, projektion och ljussättning, kring utställningar och aktiviteter.
 • Ta fram underlag för upphandling och inköp av utrustning.
 • Testning och utvärdering av aktiviteter och utställningar.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är särskilt intresserad och har erfarenhet av lärande och kommunikation av vetenskap och teknik.

Du har naturvetenskaplig/teknisk utbildning på gymnasienivå och högskoleutbildning på lägst kandidatnivå.  Vidare ska du ha erfarenhet av arbete med utveckling av pedagogiska aktiviteter, utställningsproduktion med fokus på interaktivitet, visualisering, ljussättning, t ex på science center, makerspace eller museer eller andra sammanhang som handlar om kommunikation och lärande kring vetenskap och teknik.

Det är viktigt att du har en god förmåga och erfarenhet av att organisera eller leda arbete i projektform och av att samverka med olika människor med olika kompetenser. Uppgifterna ställer krav på förmåga att arbeta såväl självständigt som i grupp.

Du har också en god förmåga och erfarenhet av att sammanställa och analysera uppnådda resultat som grund för fortsatt planering samt god förmåga att uttrycka dig på svenska och engelska såväl muntligt som skriftligt.          


Vi ser att du är strukturerad, tar egna initiativ och att du uppskattar att få styra ditt arbete, tar ansvar för och ser till att dina arbetsuppgifter slutförs enligt planering. Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper samt hur du med din erfarenhet och kompetens kan bidra till att utveckla verksamheten.

Villkor

Anställningen är en tillsvidareanställning, provanställning på sex månader kan komma att tillämpas.

Ansökan

Till ansökan bifogas dokumenterad

 • högskoleexamen på lägst kandidatnivå
 • god erfarenhet av utställningsproduktion på museum/science center
 • god erfarenhet av ljussättnings/belysningssystem för scen och utställning
 • god erfarenhet av projektledning
 • god datorvana och goda kunskaper i office-paketet och för utställningsproduktion och projektledning relevanta programvaror
 • god språkkänsla och god förmåga att uttrycka dig på svenska och engelska skriftligt såväl som muntligt.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast, enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-19-21
Kontakt
 • Madelen Bodin, 090 786 95 92, 072-084 9005
Facklig företrädare
 • SACO, 090-786 53 65
 • SEKO, 090-786 52 96
 • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-01-08
Sista ansökningsdag 2021-01-29

Zurück zu Stellenangeboten