Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik vid Umeå universitet söker upp till tre doktorander inom ämnesområdet energieffektivisering av byggnader. Sista ansökningsdag 2021-01-08. Startdatum för tjänsten är 1 februari, 2021 (exakt startdatum kan diskuteras).

Projektbeskrivning
Omställningen till en långsiktig säker energiförsörjning är en av vår tids största utmaningar. I detta sammanhang har byggsektorn stor inverkan på möjligheterna att minska klimatförändringen. Inriktningen av denna utlysning för nya doktorander möter den stora utmaningen baserat på att föreslå, implementera och utvärdera strategier för ökad energiprestanda i de olika skedena i byggprocessen. Detta betonar djupare förståelse för effekterna av alternativa åtgärder och strategier, särskilt hur de kan förändras lokalt och temporärt under en kommande klimatförändring. Viktiga perspektiv som kommer att undersökas i forskningsprojektet inkluderar hur Big-Data tillsammans med maskininlärning kan användas för att utvärdera energibesparingar och utsläppsminskningar. Byggnadsinformationsmodellering (BIM) ingår också, liksom simuleringar av byggprocesser, för att uppnå en smart och hållbar byggd miljö.

Kompetenskrav
Den sökande ska ha en civilingenjörsexamen i energiteknik, väg och vatten, byggproduktion eller motsvarande kvalifikationer. Förkunskapskrav för att bli antagna till forskarutbildningen är kravet minst 240 högskolepoäng, varav 60 högskolepoäng ska vara på avancerad nivå.

Utöver dessa allmänna krav krävs att den sökande har genomfört minst 120 högskolepoäng inom områdena energiteknik, statistik och datavetenskap, maskininlärning eller andra ämnen som är direkt relevanta för forskningen. Sökande som i något annat system, antingen inom Sverige eller utomlands, har förvärvat i stort sett motsvarande kunskaper är också behöriga. Kraven måste vara uppfyllda vid tidpunkten för antagning till forskarutbildning, men behöver inte vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

Som doktorand ska den sökande ha förmågan att arbeta systematiskt, grundligt och självständigt, i samarbete med andra. Vidare måste den sökande vara bekant med teoretiska ingenjörsvetenskapliga verktyg och ha god kunskap om forskningsområdet. Det planerade arbetet kräver ett analytiskt och kreativt sinne. Den sökande måste ha mycket goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska. Kurser och dokumenterad erfarenhet av att arbeta med simuleringar och statistiska metoder, Big-Data, maskininlärning, BIM och urban energimodellering är meriterande.

Anställningsvillkor
Anställningen förväntas leda till doktorsexamen och doktorandens huvudsakliga uppgift är således att vara aktiv i forskning, doktorandkurser och eventuellt delta i undervisning på kurser på grundnivå. Anställningen är begränsad till fyra år på heltid eller upp till fem år om undervisning och annat institutionsarbete (max 20 %) utförs. Lönenivån  bestäms enligt fastställd lönetrappa för doktorander vid Umeå universitet.

Annan information
Urvalet baseras på följande kriterier:

  1. Meriter som är tillämpliga på positionen
  2. Forskningspotential baserat på egna publikationer
  3. Intervjuer

Ansökan
Din ansökan ska innehålla följande:

  1. Ett personligt brev med en kort beskrivning av dina kvalifikationer med en motivation för din ansökan och dina kontaktuppgifter (max 2 sidor)
  2. Curriculum vitae.
  3. Beskrivning av dina framtida forskningsintressen som är relevanta för positionen (max. 2 sidor)
  4. Styrkta kopior av relevanta examensbevis och certifikat.
  5. En lista över universitetskurser med betyg. Observera att för internationella sökande så bör betygssystemet förklaras i korthet.
  6. En kopia av examensarbete och eventuella publikationer.
  7. Kontaktinformation till två referenspersoner.

Information
Närmare upplysningar lämnas av

Professor Weizhuo Lu, 073-836 95 36, weizhuo.lu@umu.se eller

Professor Thomas Olofsson, 090-786 67 10, thomas.olofsson@umu.se eller

Docent Gireesh Nair, 090 786 88 04, gireesh.nair@umu.se

Ansökan ska göras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 2021-01-08

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-02-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1596-20
Kontakt
  • Thomas Olofsson, 090-7866710
  • Weizhuo Lu, 073-836 95 36
  • Gireesh Nair, 090-786 88 04
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-11-20
Sista ansökningsdag 2021-01-08

Tillbaka till lediga jobb