Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Umeå Plant Science Center (UPSC) är en av Europas starkaste forskningsmiljöer för växtgrundforskning (www.upsc.se). Vårt gemensamma mål är att förstå växternas anpassningsförmåga och acklimatisering till en föränderlig omvärld.

Institutionen för fysiologisk botanik (www.umu.se/institutionen-for-fysiologisk-botanik), som utgör en av parterna i UPSC, söker en postdoktor som kommer att arbeta med bioinformatisk webbutveckling. Anställningen finansieras av Norway Spruce and Scots pine genome project (http://congenie.org/start). Anställ­ningen är på heltid i 2 år med start den 14 september eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta i en gemensam forskningsmiljö vid Institutionen för fysiologisk botanik i samarbete med forskargrupper vid Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), Gent, Belgien samt Norway spruce and Scots pine genome project. Arbetet innefattar utveckling av webbresursen PlantGenIE.org. Det kommer att finnas ett antal delmål i utvecklingen, bland annat integrering av sekvenseringsdata från hela populationer, data från genomtäckande associationsstudier (genome-wide association studies, GWAS), genuttrycksdata och genuttrycksnätverk, inklusive nya analys- och visualiseringsverktyg. Arbetet ska fokusera på att tillämpa principer från människa-datorinteraktion och designfilosofi för att förbättra användarvänligheten (UX) och användargränssnittet (UI) i PlantGenIE. Denna del av arbetet kommer att använda sig av webbanalys och användarenkäter för att kunna ta välgrundade designbeslut.

Kvalifikationer

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen i bioinformatik, datavetenskap, människa-datorinteraktion eller motsvarande område eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. I första hand bör den komma ifråg a som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma ifråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning.

Den sökande ska ha en bakgrund i bioinformatik, webbdesign och människa-datorinteraktion. Den ideala kandidaten ska ha erfarenhet av mjukvaruutveckling och/eller avancerad programmering i skriptspråk (till exempel Python) och ha omfattande och dokumenterad erfarenhet av webbutveckling, inklusive användardriven gränssnittsdesign och tillämpning av webbanalysverktyg. Dokumenterad erfarenhet av utveckling av webbgränssnitt, databasdesign, arbete i UNIX-miljö och med datorkluster är meriterande. Erfarenhet av analys och visualisering av RNA-sekvenseringsdata och gennätverk är också meriterande.

Goda kunskaper i muntlig och skriftlig engelska är ett krav, liksom god social förmåga och förmåga att tänka kreativt, samarbeta i grupp och ta egna initiativ. 

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev där du beskriver dig själv, och dina tidigare relevanta forskningserfarenheter. Brevet ska innehålla länkar till dina tidigare arbeten inom webbutveckling, användargränssnitt och webbdesign som kan visa varför du är kvalificerad till tjänsten.
  • CV
  • En publikationslista inklusive en länk till din doktorsavhandling. Styrkta kopior av betyg och examensbevis.
  • Kontaktuppgifter till två referenspersoner.
  • Övriga handlingar du vill åberopa.

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 3 augusti 2020.

Vi ser fram emot att få din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-650-20
Kontakt
  • Nathaniel Street, 072-537 2003
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-07-13
Sista ansökningsdag 2020-08-03

Tillbaka till lediga jobb