Institutionen för molekylärbiologi

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för molekylärbiologi söker en Första Forskningsingenjör för ett tidsbegränsat vikariat upp till 20 månader avseende heltid med start snarast eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag 31 Maj 2020.

Arbetsuppgifter

Detta vikariat, placerad i Sven Bergströms forskargrupp är inriktat på att förstå de mikrobiologiska, molekylära och immunologiska mekanismer om hur bakterier kan etablera infektion. De patogena mikroorganismer som undersöks är företrädesvis Borrelia spiroketer, men även intracellulära bakterier och Gram negativa bakterier. Fokus ligger på att studera hur små läkemedelsliknande molekyler kan förhindra att mikroorganismerna etablerar infektion, dvs användning av kemisk genetik för att studera virulensinhibitorers verkningsmekanismer. Arbetet innefattar infektionsstudier i befruktade hönsägg och mus, där bland annat mikroorganismernas genuttryck i infekterade organ och vävnad kommer att studeras. Vidare ingår utveckling av in vivo-anpassade metoder för funktionella studier av mikroorganismer. Sökande förväntas kunna arbeta självständigt med utveckling och optimering av metoder, dataanalys och sammanfattande av data i form av rapporter och vetenskapliga artiklar.

Kvalifikationer

För behörighet krävs avlagd doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen inom molekylär mikrobiologi/molekylär genetik med inriktning mot infektionsbiologi. God erfarenhet av standardmässiga mikrobiologiska och molekylärbiologiska metoder. Dessutom krävs, dokumenterad erfarenhet i hantering av sjukdomsframkallande bakterier och inom eukaryot cell- och molekylärbiologi, samt kunskap i utvecklingsarbete och infektionsstudier med befruktade kycklingägg och möss som infektionsmodeller för olika patogena mikroorganismer, inklusive Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis och Borrelia spp. Erfarenhet av hantering av försöksdjur med formell behörighet (godkänd vid djurförsökskurs) är ett krav. Vana av arbete med antimikrobiella föreningar och antibiotika resistens är nödvändigt samt erfarenhet av olika mikroskopi tekniker och proteininteraktions studier.

Även förmåga att självständigt planera experiment, utveckla metoder, analysera data och sammanfatta resultat muntligt och skriftligt på engelska är ett krav. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper såsom samarbets- och kommunikationsförmåga, samt pedagogisk och analytisk förmåga. Det är viktigt att du har förmåga till kritiskt tänkande, att ta egna initiativ och att arbeta självständigt.

Ansökan

Du ansöker genom vårt rekryteringssystem, senast 31 maj 2020. Din ansökan ska innehålla:

  • CV med information om utbildning, förteckning över tidigare och nuvarande anställningar, ochenlista över vetenskapliga publikationer.
  • Ett följebrev som beskriver forskningserfarenhet och forskningsintressen samt motivering varfördusöker tjänsten.
  • Kontaktuppgifter på minst två gärna tre referenspersoner

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-759-20
Kontakt
  • Sven Bergström, sven.bergström@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-05-19
Sista ansökningsdag 2020-05-31

Tillbaka till lediga jobb