Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik har idag ca 90 anställda och bedriver forskning inom områden såsom energiteknik, laserspektroskopi, medicinteknik samt elektronik och systemteknik. För mer information besök: www.tfe.umu.se/forskning

Vi utlyser en anställning som doktorand i Tillämpad fysik med inriktning mot inbyggda och cyberfysiska system. Sista ansökningsdag är 2020-03-31.

Beskrivning av doktorandprojektet
Cyber-Physical Systems (CPS) är ett tvärvetenskapligt forskningsområde som behandlar datorer, nätverk och deras möjlighet att göra om styrsignaler till händelser i maskiner, fordon och/eller apparaten de är kopplade till. CPS har applikationer i nästan alla aspekter i det moderna samhället, inklusive autonom körning, smarta byggnader, smarta rutnät, smart robotik, smarta fabriker etc. Under de senaste åren har det varit stort intresse för integration av maskininlärningskomponenter i säkerhetskritiska CPS. Det är viktigt och utmanande att uppnå höga säkerhetsnivåer för maskininlärnings (machine learning, ML) aktiverade CPS på grund av komplexitet och oförutsägbarhet för ML-algoritmer. Detta projekt syftar till att utveckla rigorösa analys- och verifieringstekniker för ML-aktiverade CPS med hög säkerhet. Projektet fokuserar mer på de teoretiska grunderna än på de praktiska aspekterna. Relevanta sökord: maskininlärning, förstärkningsinlärning, realtidssystem, inbyggda system, kontrollteori, reglerteori.

Kvalifikationer
Grundläggande behörighet för antagning till forskarutbildning är den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarutbildning i tillämpad fysik krävs att den sökande har fullgjort kursfordringar om minst 120 högskolepoäng inom området fysik närliggande tillämpningsområden eller andra ämnesområden som bedöms som direkt relevanta för forskarutbildningen. Kunskap om kontrollteori och realtidssystem är meriterande.

Sökande måste kunna kommunicera på engelska i både tal och skrift.

Villkor för anställningen
Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid.

Ansökan
En fullständig ansökan ska bestå av:

 • ett personligt brev med en kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och en motivering till din ansökan samt kontaktuppgifter (max 2 A4-sidor)
 • Curriculum vitae (CV)
 • kopior av relevanta betyg, examensbevis, diplom och andra certifikat
 • en lista på akademiska meriter
 • kopior på din magister- eller masteruppsats samt eventuella publikationer där du varit författare eller medförfattare
 • kontaktuppgifter till tre akademiska referenspersoner

Ansökan, inklusive bilagda handlingar, ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 2020-03-31.

Övriga upplysningar
För ytterligare information kontakta Prof. Zonghua Gu, Tel. +4690 7866749, zonghua.gu@umu.se, eller prefekt Per Hallberg, Tel. +4690 7868062 per.hallberg@umu.se

Löneinplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning.

Anställningen avser heltid i 48 månader med tillträde så snart som möjligt eller enligt överenskommelse.

Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-199-20
Kontakt
 • Zonghua Gu, 090-786 67 49
 • Per Hallberg, 090-786 80 62
Facklig företrädare
 • SACO, 090-786 53 65
 • SEKO, 090-786 52 96
 • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-02-10
Sista ansökningsdag 2020-03-31

Zurück zu Stellenangeboten