Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet söker en förste forskningsingenjör för forskning på effekter av klimatförändringar på kolomsättning i inlandsvatten. Anställningen är på heltid och tidsbegränsad till 12 månader. Tillträde 1 januari 2020 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2019-11-19.

Beskrivning
Klimatförändringar förväntas få stora effekter på nordliga inlandsvatten (sjöar och rinnande vatten). Det finns dock fortfarande betydande kunskapsluckor som behöver fyllas för att vi ska kunna kvantifiera och prediktera nettoeffekten av inlandsvatten på regionala och globala kolbalanser och hur det i sin tur påverkar klimatsystemet.

Du kommer använda en kombination av empiriska data, modeller och klimatförändringsscenarier för att undersöka klimateffekter i olika typer av inlandsvatten i den boreala-arktiska regionen. Arbetet fokuserar på hur klimatet påverkar balansen mellan kolinlagring i sediment, växthusgasutbyte (koldioxid och metan) med atmosfären, och kolexport till kusten. Du kommer att sammanställa data längs klimatgradienter, från beskogade boreala områden till trädlösa subarktiska och arktiska områden. Du använder sedan insamlat data tillsammans med existerande och egenutvecklade modeller för att förutsäga framtida kolomsättning i inlandsvatten med förändrade klimatförhållanden (temperatur, nederbörd/avrinning) och hur responsen beror på typen av inlandsvatten (tex dominans av rinnande vatten vs. sjöar, små vs. stora system, lågland vs berg). Forskningen kommer att genomföras i nära samarbete med andra medverkande i projektet.

Kompetenskrav
Vi söker dig med en doktorsexamen eller utländsk examen med inriktning mot limnologi eller motsvarande. Ytterligare krav är kunskap av de processer som kontrollerar kolomsättning i nordliga inlandsvatten samt forskningserfarenhet av modellering av kolomsättning i inlandsvatten. Vi söker dig med god förmåga att uttrycka sig skriftligt och muntligt på engelska, kreativitet, initiativförmåga, självständighet samt samarbetsförmåga. Meriterande är postdoktoral forskningserfarenhet av omsättning av metan och koldioxid i inlandsvatten, samt av att leda insamling och analys av stora datamängder från inlandsvatten med en stor rumslig utbredning.

Ansökan
Ansökan, skriven på svenska eller engelska, ska vara oss tillhanda genom vårt rekryteringssystem Varbi/MyNetwork senast den 19 november 2019.

Ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev
  • CV med akademiska kvalifikationer och beskrivning av forskningsområden
  • Elektronisk kopia av doktorexamensbevis
  • Publikationslista
  • Tre vetenskapliga publikationer som är relevanta för projektet
  • Kontaktinformation till tre referenspersoner

Kontakt
Vid frågor om anställningen, vänligen kontakta Professor Jan Karlsson: (jan.p.karlsson@umu.se).

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap (EMG) bedriver forskning och forskarutbildning inom ämnena ekologi, miljövetenskap och naturgeografi. Institutionen har ca 150 medarbetare. För mer information, se www.emg.umu.se.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-01-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1601-19
Kontakt
  • Jan Karlsson, professor, 090-786 60 02
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-10-28
Sista ansökningsdag 2019-11-19

Zurück zu Stellenangeboten