Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Vi söker en förste forskningsingenjör för projekt med fokus inom toxikokinetik, farmakokinetik eller beräkningskemi och ett särskilt intresse för kemikalier och människors hälsa. Du kommer att arbeta i ett stort nätverk av forskare i projekt som syftar till att ta fram modeller och system för att studera kombinationseffekter och identifiera hormonstörande kemikalier. Vår specifika uppgift är att ta fram modeller för att kunna förutsäga biologiska effekter samt halter och fördelning av kemikalier i människa och andra organismer. Sista ansökningsdag är 2019-05-27.

Projektbeskrivning
Projektet med titeln “Riskmodellering av realistiska blandningar av endokrinstörande kemikalier och etablering av zebrafisk (Danio rerio) embryo som modellorganism” syftar till att ta fram experimentella data och modeller för att bättre förstå effekter av kombinationer av kemikalier. En målsättning är att ta fram förfinad metodik för riskbedömning av komplexa blandningar med utgångspunkt i additionsmodellen och halt vid målorganet. Nya markörer för exponering kommer att sökas genom genomik- och metabolomikstudier. Vår del i projekten är framförallt att utveckla så-kallade fysiologiskt baserade toxikokinetiska (PBTK) modeller med syfte att ta fram tidsupplöst data för distribution av kemikalier i olika organismer med fokus på zebrafisk som modellorganism. Vi skall också ta fram datadrivna modeller (machine learning och traditionella statistiska metoder) för att prediktera kemikaliers påverkan på främst sköldkörtelsystemet. Stora datamängder kommer att genereras i projekten där vi är ansvariga för modellutveckling och tolkning. Vi kommer att samverka med övriga forskargrupper i projektet för att tolka data och rapportera resultat.

Arbetsuppgifter
Arbetet innebär att etablera, använda och utveckla modeller för toxikokinetik med syfte att studera fördelning av kemikalier i olika organismer med fokus på zebrafisk och människa. Du kommer också att ansvara för att ta fram datadrivna modeller för att prediktera effekter på sköldkörtelsystemet. Du kommer att samverka med övriga forskargrupper i projektet för att rapportera resultat och dela på data. Resultat skall rapporteras vid vetenskapliga möten samt vetenskapliga tidskrifter. Samarbete och handledning av övriga anställda i forskargruppen är också en del av arbetet.

Kompetenskrav
Vi söker dig med doktorsexamen i kemi, toxikologi, farmakologi eller biologi, eller motsvarande samt dokumenterad kompetens i engelska såväl muntligt som skriftligt. Du skall vara strukturerad, självständig, initiativrik, driven och ha förmåga att samarbeta med andra inom området.

Meriterande är dokumenterad erfarenhet i toxikokinetik/farmakokinetik modellering (PK/TK, PBPK/PBTK), multivariata statistiska metoder och mjukvara som t.ex. R, Matlab, Python, KNIME, Berkley Madonna, GastroPlus, SimCyp, WinNonlin, NONMEM. Postdoktoral erfarenhet är också en merit.

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, CV, publikationslista, doktorsexamensbevis, andra relevanta intyg och betyg samt namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner.

Sista ansökningsdag är 2019-05-27. Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Logga in och ansök via knappen längst ner på sidan.

Anställningsvillkor
Anställningen avser heltid och är tillsvidare med tillträde snarast. Provanställning kan komma att tillämpas.

Information
Närmare upplysningar lämnas av Professor Patrik Andersson, tfn: 090-7865266, 070-3039856 eller e-post: patrik.andersson@umu.se.

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se: www.umu.se/kemiska-institutionen.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-686-19
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-04-26
Sista ansökningsdag 2019-05-27

Tillbaka till lediga jobb