Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.

Institutionen för fysik söker en postdoktor i magnetosfärsfysik. Anställningen omfattar heltid (100%) under 2 år med projektstart snarast eller enligt överenskommelse. Projektet kommer att genomföras i nära samarbete med forskare från the University of Colorado, the Finnish Meteorological Institute, och Shandong University, Weihai. Sista ansökningsdag är 2018-03-31.

Projektbeskrivning
Syftet med projektet är att det ska åstadkomma märkbara förändringar i vetenskapens förståelse av plasmaflöden i jordens magnetsvans och i andra astrofysikaliska objekt.

Plasmaflöden med höga hastigheter (s.k. Burst Bulk Flows, BBFs) är vanligt förekommande i magnetsvansen. På senare tid har man dock börjat ana att flödena är betydligt mer komplicerade än man tidigare trott. Både virvelliknande och meandrande flöden bör kunna uppstå. Inom postdoktorprojektet ska vi studera hur vanligt förekommande sådana virvelliknande flöden är, kvantifiera deras egenskaper samt undersöka hur de påverkar transporten av materia, rörelsemängd och energi i det kopplade jonosfär-magnetosfär-systemet.

Huvudsakliga arbetsuppgifter för postdoktorn är att studera komplexa plasmaflöden i jordens magnetsvans genom analys av data från satellitburna och markbaserade instrument, samt genom att jämföra med resultat från storskaliga simuleringar.

Projektet är finansierat av svenska Rymdstyrelsen och kommer att genomföras i nära samarbete med forskare från the University of Colorado, the Finnish Meteorological Institute, och Shandong University, Weihai.

Mindre undervisningsuppdrag, t.ex. exjobbshandledning inom det egna området, kan eventuellt ingå.

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 2 år. Startdatum snarast eller enligt överenskommelse.

Kvalifikationer
Kandidaten ska ha en doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i rymdfysik, magnetosfärsfysik eller annat för projektet relevant ämne. Doktorsexamen ska vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger.

Sökande ska ha en omfattande erfarenhet av att analysera satellitdata. Erfarenheter av att ha arbetat med markbaserat data och numeriska simuleringar är också meriterande. Goda programmeringskunskaper (i exempelvis C, Matlab och Python) är ett krav. Tidigare undervisningserfarenheter på universitetsnivå är en extra merit. Du är engagerad, ansvarsfull och brinner för att utvecklas, både som individuell forskare och som medlem av en forskargrupp. Erfarenhet av att bedriva självständig forskning och att skriva artiklar i välrenommerade tidskrifter är också meriterande.

Goda kunskaper i muntlig och skriftlig kommunikation på engelska är ett krav. Du ska dessutom ha goda sociala egenskaper samt en god förmåga att arbeta både i grupp och individuellt.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

1. Ett följebrev med en motivering till varför du söker samt en beskrivning av dina kvalifikationer, dina forsknings- och undervisningserfarenheter samt dina erfarenheter inom det område som anges i projektbeskrivningen ovan (max 5 sidor)

2. En beskrivning av hur du skulle angripa projektet och ett förslag till forskningsplan som visar hur din kompetens kan knytas till det föreslagna projektet (max 5 sidor),

3. En meritförteckning (CV) med publikationslista,

4. Kopior på relevanta examensbevis,

5. Kopia av doktorsavhandlingen och relevanta publikationer,

6. Kontaktuppgifter till tre referenspersoner.

Notera att material måste vara på svenska eller engelska. Om material skickas in på ett annat språk så måste en svensk eller engelsk översättning finnas tillgänglig.

Övrig information
Närmare upplysningar lämnas av Maria Hamrin, maria.hamrin@space.umu.se. Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2018-03-31.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-144-18
Kontakt
  • Maria Hamrin, 090-786 60 36
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • ST, 090-786 54 31
  • SEKO, 090-786 52 96
Publicerat 2018-01-24
Sista ansökningsdag 2018-03-31

Tillbaka till lediga jobb