Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

På institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering bedriver vi forskning och undervisning inom våra sex ämnesområden: Arbetsterapi, Fysioterapi, Geriatrik, Idrottsmedicin, Rehabiliteringsmedicin och Rättsmedicin.

Beskrivning

Vi söker dig som är legitimerad sjukgymnast/fysioterapeut och som har ett intresse för forskning kring sjukdomen kroniskt obstruktiv lungsjukdom, med inriktning på fysiska tester och fysisk träning. Anställningen som doktorand omfattar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år.

Doktorandprojektet

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL är idag en av våra vanligaste folksjukdomar. Även om KOL främst anses vara en lungsjukdom, så är det är det vanligt att personer som har KOL även har en nedsatt styrka och uthållighet i muskulaturen. Det finns därför rekommendationer om att inte bara lungfunktion utan även lårmuskelfunktion ska undersökas och bedömas vid besök i hälso- och sjukvården. Bakgrunden till detta är att forskning visat att det hos personer med KOL, oavsett lungfunktion, finns ett samband mellan lårmuskelfunktion och livskvalitet, användning av hälso- och sjukvård, gångförmåga samt dödlighet. Det aktuella projektet syftar i Fas 1 till att undersöka och fastställa genomförbarhet, tillförlitlighet och klinisk relevans av tre olika sätt att utvärdera lårmuskelfunktion vid KOL. I Fas 1 kommer även förhållandet mellan lårmuskelfunktion, funktionell förmåga som exempelvis gångförmåga och nivå av fysiskt aktivitet att undersökas. Fas 2 avser att undersöka hur man bör träna för att förbättra sin muskelfunktion vid KOL genom att jämföra traditionell styrketräning med varierad, även kallad periodiserad, styrketräning.

Kvalifikationer

Högskoleutbildning (motsvarande magister) omfattande 240 hp i fysioterapi. Du bör kunna prata svenska och ha erfarenhet av fysiska tester och/eller fysisk träning för personer med KOL. Det är meriterande att ha arbetat kliniskt med personer med KOL.

Villkor

För att kunna antas till utbildning på forskarnivå krävs att du har

 1. nödvändiga kunskaper från högskoleutbildning eller motsvarande utbildning och/eller erfarenhet som bedöms i relation till forskarutbildningsområdet
 2. nödvändiga språkkunskaper i svenska och engelska, både skriftliga och muntliga kunskaper avses. Bedömning av dessa kunskaper görs genom att en tilltänkt doktorand presenterar sin forskningsplan på engelska inför en av prefekten utsedd bedömningsgrupp.

  Så här ansöker du

  Du ansöker via vårt rekryteringssystem. Logga in och sök via knappen längst ner på sidan. Din ansökan ska innehålla

  • Styrkt CV med presentation
  • Personligt brev med motivering för ansökan
  • Namn och kontaktinformation på minst två referenspersoner

  Tillträdesdag 2017 07 01 eller enligt överenskommelse

  Närmare upplysningar lämnas av Med Dr Andre Nyberg, tfn 090-786 66 39.
  E-post: andre.nyberg@umu.se

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2017-07-01 eller enl ök
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-683-17
Kontakt
 • Andre Nyberg, 090-7866639
Facklig företrädare
 • SACO, 090-786 53 65
 • SEKO, 090-786 52 96
 • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2017-05-31
Sista ansökningsdag 2017-06-22

Zurück zu Stellenangeboten