Umeå universitet, Humanistisk fakultet

Beskrivning av verksamheten

Várdduo – Centrum för samisk forskning är en arbetsenhet vid Umeå universitet som samordnar och initierar forskning i och om Sápmi, med fokus på samiska och andra urfolks kulturer, samhällen, historia och språk. Várdduo är en mötesplats för forskare och doktorander från olika discipliner, vars forskning har samiska eller andra urfolksrelaterade beröringspunkter. Várdduo tillhandahåller en inspirerande forskningsmiljö och utgör en värdefull plattform för kreativa tankeutbyten som berikar forskningen på olika sätt. Som unikt kompetenscentrum för samisk forskning i Sverige är forskningsförmedling och samverkan en central del av verksamheten. Läs mer om oss på: https://www.umu.se/vardduo-centrum-for-samisk-forskning/ .

Vid Várdduo bedrivs idag huvudsakligen forskning inom områden så som historia, markrättigheter och markkonflikter, naturresursexploateringar, utbildning och hälsa.  Vi välkomnar dock gärna projekt med andra forskningsinriktningar.

I anslutning till utvecklingen inom urfolksstudier internationellt och utifrån etiska perspektiv, präglas verksamheten vid Várdduo i ökande grad av samverkan med urfolkssamhällen där viktiga utgångspunkter är att forskningsresultat ska komma urfolkssamhällen till del. 

Várdduo-Centrum för samisk forskning söker nu en universitetslektor. 
Anställningen skall vara kopplad till ämne som finns representerat vid Humanistisk fakultet och ha sin inriktning mot samisk forskning.
Anställningen är tillsvidare på heltid med tillträde under den senare delen av HT2025 eller enligt överenskommelse. 

Arbetsuppgifter

I anställningen ingår under de fyra första åren 60% forskning och 40 % undervisning/administration (20% kompetensutveckling är inräknad i forskningsdelen under denna tidsperiod). Efter de fyra inledande åren ingår i anställningen 80% undervisning och 20% kompetensutveckling. Kompetensutvecklingstiden kan i normalfallet användas till forskning. Universitetslektorn ska aktivt söka extern finansiering för forskning. Förutom undervisning ingår undervisnings- och forskningsrelaterad administration samt personal-, ämnes- och planeringsmöten.

I arbetsuppgifterna ingår att initiera och utveckla området samisk forskning samt planering och utveckling av utbildning. Därtill ingår handledning, samordning och utveckling av verksamhetens forskningsområden. 

I arbetsuppgifterna ingår även att ge stöd till lärare och forskare på övriga institutioner och enheter vid Humanistisk fakultet inom forskning, utbildning och samverkan inom Várdduos verksamhetsområde.

För närvarande utlyser Humanistiska fakulteten årligen en publikationsbaserad resurs för forskning, i vilken anställda kan ansöka om upp till 50% fakultetsfinansierad forskningstid under två år.

Kvalifikationer

Behörig att anställas som universitetslektor är den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen inom ämne som finns representerat vid Humanistisk fakultet eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som skall ingå i anställningen.  

Goda språkkunskaper i engelska och svenska eller annat skandinaviskt språk samt förmåga att undervisa på dessa språk utgör krav för anställningen. 

Bedömningsgrunder för urvalet

Bedömningsgrunder för urvalet är: vetenskaplig och pedagogisk skicklighet inom samisk tematik. Den sökande skall ha erfarenhet av samordnande arbetsuppgifter, utvecklingsarbete inom forskning och/eller utbildning. Till bedömningsgrunder hör även administrativ skicklighet, god samarbetsförmåga och den kompetens och lämplighet i övrigt som anses utgöra förutsättning för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Den vetenskapliga skickligheten ska ha visats genom självständig vetenskaplig produktion. Kriterier vid bedömningen är:

• bredd och djup i forskningen – kvalitet och omfattning
• originalitet i forskningen
• produktivitet
• bidrag till det internationella vetenskapssamhället
• uppdrag inom vetenskapssamhället
• förmåga att i konkurrens erhålla externa forskningsmedel
• samverkan med omgivande samhälle

Den pedagogiska skickligheten vid anställning som universitetslektor ska ha visats genom dokumenterad erfarenhet av undervisning på vetenskaplig grund inom universitet. Kriterier vid bedömningen av pedagogisk skicklighet vid anställningar på vetenskaplig grund är:

• förmåga att planera, genomföra och utvärdera undervisning samt förmåga att handleda och examinera studenter på samtliga utbildningsnivåer
• förmåga att variera undervisningsmetoder och examinationsformer i relation till förväntade studieresultat och ämnets karaktär
• erfarenheter av samverkan med omgivande samhälle i planering och genomförande av utbildning
• medverkan i utveckling av lärandemiljöer, undervisningsmaterial och läromedel
• ett reflekterande förhållningssätt till studenters lärande och den egna lärarrollen

Kompetensen kan erhållas genom högskolepedagogisk utbildning, annan utbildning av relevans för undervisning inom universitet eller dokumenterad beprövad erfarenhet av undervisning inom universitet.

Behörighets- och bedömningsgrunderna återfinns i anställningsordningen för lärare vid Umeå universitet: https://www.umu.se/regelverk/personal-lika-villkor-och-arbetsmiljo/anstallningsordning-for-larare-vid-umea-universitet2/ .

Avvägning mellan bedömningsgrunder

Lika stor omsorg ska ägnas prövningen av den vetenskapliga som den pedagogiska skickligheten. Vid en avvägning mellan dessa två bedömningsgrunder ska vetenskaplig skicklighet tillmätas störst vikt

Särskild vikt ska tillmätas vetenskaplig och pedagogisk skicklighet inom samisk tematik. 

Vid bedömningen av vetenskaplig skicklighet ska särskild vikt läggas vid vetenskapliga publikationer med peer review samt förmåga att i konkurrens erhålla externa forskningsmedel. Stor vikt ska läggas vid samverkan med det omgivande samhället. 

Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska särskild vikt läggas vid undervisningserfarenhet inom universitet och handledningserfarenhet av forskarstuderande. 

Stor vikt ska läggas vid erfarenhet av utvecklingsarbete inom forskning och/eller utbildning och administrativ skicklighet. Stor vikt ska även fästas vid erfarenhet av samordnande arbetsuppgifter, exempelvis: konferenser, forskningsgrupper, workshops, seminarier, kursutveckling etc.  samt vid god samarbetsförmåga. 

Vikt ska fästas vid den kompetens och lämplighet i övrigt som anses utgöra förutsättning för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Ansökan

Uppgift om vilka handlingar som ska bifogas ansökan återfinns i Humanistiska fakultetens anvisningar för ansökningar om anställning och befordran: https://www.umu.se/humanistisk-fakultet/om-institutionen/tva-dokument/.

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2025-06-11.

Övriga upplysningar

Anställningen är tillsvidare på heltid med tillträde under den senare delen av HT2025 eller enligt överenskommelse.  

Den som anställs på den utlysta anställningen förväntas aktivt bidra till att utveckla den lokala forskningsmiljön vid Várdduo där anställningen är placerad. Hög fysisk närvaro i miljön är därför ett krav.

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av dekan Christer Nordlund, 090 786 97 33, christer.nordlund@umu.se eller HR-samordnare Roxana Wikström, roxana.wikstrom@umu.se.

För mer information om enheten, se vår hemsida på: https://www.umu.se/vardduo-centrum-for-samisk-forskning/

Välkommen med din ansökan!



Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-475-25
Kontakt
  • Christer Nordlund, dekan, 0907869733,christer.nordlund@umu.se
  • Roxana Wikström, HR specialist, roxana.wikstrom@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2025-05-14
Sista ansökningsdag 2025-06-11
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb