Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för molekylärbiologi söker en postdoktoral forskare som ska arbeta med att studera mekanismen genom vilken DNA-skadande toxiner främjar tarmens sjukdomstolerans vid infektion med bakterier som uttrycker genotoxiner. Anställningen är på heltid i två år med tillträde den 1 april 2025 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Forskargruppen studerar effekten av akut och kronisk infektion/intoxikation in vitro och in vivo med bakterier som uttrycker genotoxiner, vilka orsakar DNA-skador i däggdjursceller. Projektet syftar till att karakterisera rollen av den vävnadsspecifika mikro-miljön vid induktion av sjukdomstolerans vid infektion med en genotoxigenisk Salmonella. Effekterna av genotoxiner på aktivering av DNA-skador och värdens immunsvar kommer att studeras vid kort- och långvariga infektioner/intoxikationer i in vivo-modeller, ex vivo och 3D-modeller.

Projektet använder en omfattande uppsättning tekniker inklusive, men inte begränsat till, infektion av möss via sondmatning och intraperitoneala injektioner, obduktion, paraffininbäddning av vävnader, vävnadssnittning, multiplex immunofluorescens, immunohistokemi och multiplex RNAscope-analys. Vi använder vävnadskultur och utvecklar 3D-kulturmodeller, genomför infektioner med ex vivo primärceller och renar perifera mononukleära blodceller från musbenmärg och mänskligt perifert blod. Våra metoder omfattar också isolering och differentiering av makrofager, bakterieinfektioner i både in vitro- och ex vivo-modeller, samt en mängd tekniker inklusive flödescytometri (FACS)-analys, immunoblot-analys, konfokalmikroskopi, qRT-PCR, ELISA.

Närmare upplysningar lämnas av:

Teresa Frisan
Professor Cellular and Molecular Biology
Dept Molecular Biology
teresa.frisan@umu.se

Kvalifikationer

För att anställas med stöd av avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Kandidaten ska ha utmärkt kapacitet och tidigare erfarenhet av att arbeta med in vivo-musmodeller, inklusive ett FELASA B-certifikat, och ha mycket god kunskap om det medfödda immunsvaret på bakteriell infektion och inflammation.

Kandidaten ska arbeta självständigt, ha god förmåga att vara lagspelare, interagera samarbete med senior- och juniorkollegor och dela laboratorieresor och forskningsresurser. Tidigare kunskap inom immunologi, inflammation och cancerbiologi, samt alla tekniker som krävs för att genomföra projektet som specificerats ovan, samt goda färdigheter i muntlig och skriftlig engelska är nödvändiga.

Övriga önskvärda kvalifikationer

Erfarenhet av CRISPR/Cas9-genredigering in vitro, molekylär kloning och produktion av lentivirus för manipulation av 3D-modeller, erfarenhet av att bedöma inflammasomaktivering, immunoprecipitation (IP)-tekniker samt tidigare erfarenhet av handledning av grundutbildningsstudenter kommer att betraktas som meriterande.

Ansökan

Ansökan ska vara skriven på engelska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Sista ansökningsdag är 19 februari 2025. En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev 
  • Meritförteckning - CV med publikationslista,
  • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som styrker när doktorsexamen förväntas erhållas,
  • Styrkta kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
  • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa.
  • Kontaktuppgifter till två vidtalade referenser.

Mer om oss

För mer information om institutionen för molekylärbiologi vänligen besök vår hemsida.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 April eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-116-25
Kontakt
  • Teresa Frisan, professor, teresa.frisan@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2025-01-29
Sista ansökningsdag 2025-02-19
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb