Umeå universitet, Humanistisk fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Beskrivning

Várdduo – Centrum för samisk forskning är en arbetsenhet vid Umeå universitet som samordnar och initierar tvärvetenskaplig urfolksforskning i Sápmi och internationellt. Várdduo är en mötesplats för forskare och doktorander från olika discipliner, vars forskning har samiska eller urfolksrelaterade beröringspunkter. Várdduo tillhandahåller en inspirerande forskningsmiljö och utgör en värdefull plattform för kreativa tankeutbyten som berikar forskningen på olika sätt. Som unikt kompetenscentrum för samisk forskning i Sverige är forskningsförmedling och samverkan en central del av verksamheten. Läs mer om oss på: https://www.umu.se/vardduo-centrum-for-samisk-forskning/

Vid Várdduo bedrivs idag huvudsakligen forskning inom områden så som historia, markrättigheter och markkonflikter, naturresursexploateringar, utbildning och hälsa. 

I anslutning till utvecklingen inom urfolksstudier internationellt och utifrån etiska perspektiv präglas verksamheten vid Várdduo i ökande grad av samverkan med urfolkssamhällen och att forskningsresultat ska komma urfolkssamhällen till del. Båda delar är viktiga utgångspunkter i vår verksamhet.

Várdduo-Centrum för samisk forskning söker nu en staff scientist för tillsvidare anställning på heltid, med tillträde 250106 eller enligt överenskommelse

Arbetsuppgifter

Staff scientists arbetsuppgifter består främst av att delta i forskningsarbete inom två av våra pågående externfinansierade projekt tillsammans med respektive forskningsledare. Till detta forskningsarbete hör att bistå i planering av fältarbete, genomförande samt sammanställning av data och övriga uppgifter kopplade till forskningsprocessen, såsom exempelvis analysarbete, textframställning, forskningsförmedling, anordnande av workshops etc. 

Till arbetsuppgifterna hör även att utveckla planerade projekt tillsammans med Várdduos forskare, och att bidra till kommande forskningsansökningar. I rollen som staff scientist ska du även genomföra en förstudie och kartlägga följderna av tidigare ingrepp i laxförande älvar, såsom flottningsinstallationer och kraftverk. Du ska knyta kontakter med urfolk och andra grupper som är eller har varit starkt beroende av lax.

Vidare kan det ingå i arbetsuppgifterna att planera och koordinera arbete kopplat till enhetens forskningsverksamhet, exempelvis att anordna konferenser, symposier och seminarier, redigera publikationer, förmedla forskningsresultat till det omgivande samhället samt verka för nätverksbyggande gentemot olika myndigheter, nationella och internationella organisationer samt civilsamhällets olika aktörer.

Kompetenskrav

Doktorsexamen eller utländsk doktorsexamen som bedöms motsvara doktorsexamen med relevans för anställningens innehåll samt goda kunskaper om samisk historia och samiska rättigheter är krav för anställningen.

Goda kunskaper om övre Norrlands ekonomiska och sociala utveckling, både historiskt och i nutid, erfarenhet av arkivarbete och kvalitativ forskning, samt kunskaper om kvantitativ statistik och källkritik utgör också krav för anställningen. Den vi söker ska ha ett kommunikativt förhållningssätt och ska kunna arbeta både självständigt och i grupp, proaktivt, systematiskt, flexibelt och lösningsorienterat.

Vidare är erfarenhet av och kunskap om projektledning och projektarbetsprocesser samt av att organisera och moderera seminarier och workshops krav för anställningen. Även erfarenhet av informationsarbete samt goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift utgör krav för anställningen.

Övriga önskvärda kvalifikationer

Erfarenhet av och kompetens inom samarbete med aktörer inom civilsamhälle, framför allt minoritetsgrupper är meriterande. Samisk språklig och kulturell kompetens är också en merit.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Ansökan

Ansökan görs via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi. Till ansökan bifogas ett personligt brev med motivering till varför man söker anställningen, CV samt dokumentation av formella meriter (examensbevis, kursintyg eller motsvarande).

Ansökan ska vara inkommen senast 2024-10-21.

Övriga upplysningar

Anställningen är på heltid och tillsvidare med tillträde 250106 eller enligt överenskommelse. Arbetsort är Umeå och hög närvaro vid enheten är ett krav. 

Vi arbetar för en jämn könsfördelning inom Várdduo’s verksamhet och ser därför gärna manliga sökanden.

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av föreståndare Christina Storm Mienna (christina.storm.mienna@umu.se, 090 786 51 71), biträdande föreståndare Kristina Sehlin MacNeil (kristina.sehlin-macneil@umu.se, 090 786 62 97), HR-samordnare Roxana Wikström (roxana.wikstrom@umu.se, 090 786 60 97).

För mer information om enheten, se vår hemsida på: https://www.umu.se/vardduo-centrum-for-samisk-forskning/

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 250106 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1290-24
Kontakt
  • Christina Storm Mienna , föreståndare , christina.storm.mienna@umu.se,0907865171
  • Kristina Sehlin MacNeil, biträdande föreståndare, kristina.sehlin-macneil@umu.se,0907866297
  • Roxana Wikström, HR-samordnare, roxana.wikstrom@umu.se,090-7866097
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-10-01
Sista ansökningsdag 2024-10-21
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb