Umeå University, Faculty of Arts and Humanities

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

TAIGA är ett fakultetsövergripande centrum vid Umeå universitet. Vårt syfte är att främja transdisciplinär forskning och utbildning inom Artificiell intelligens (AI), dess tillämpningar och konsekvenser samt att skapa en stark internationell forskningsprofil för Umeå universitet som använder hela universitets tvärvetenskapliga bredd.

Vi gör detta genom att skapa en fakultetsövergripande struktur för transdisciplinär AI-forskning och utbildningssamarbeten. Vi erbjuder mötesplatser, aktiviteter och stöd för att inspirera, utmana och vägleda forskare, lärare och stunder som vill utveckla AI relaterad forskning. Vidare skapar och upprätthåller vi internationella och internationella samarbeten och nätverk inom AI relaterad forskning och utbildning. TAIGA är en universitetsgemensam ingång för den intresserade allmänheten som externa parter, verkar för att främja samverkan med det omgivande samhälle och bidrar till att forma samhällsdebatt och policyutveckling gällande AI till gagn för alla. Läs mer på TAIGA – Centrum för transdisciplinär AI (umu.se)

Projektbeskrivning

Postdoktoranställningen innefattar TAIGA:s fokusområden Social AI, koordineras av universitetslektor Loïs Vanhée, och Förstå (och förklara) AI, som koordineras av biträdande universitetslektor Dimitri Coelho Mollo.

Fokusområdet Social AI inriktar sig på AI-metoder som kan anpassa sig till en given social kontext, till exempel genom att replikera mänskligt beteende (t.ex. social simulering, virtuella karaktärer) eller genom människocentrerad anpassning till psykosociala faktorer (t.ex. lärandeassistenter känsliga för klassrumsdynamik, virtuella mentalvårdsassistenter).

Fokusområdet Förstå (och förklara) AI inriktar sig på hur AI-system, särskilt stora artificiella nätverk, kan förstås och förklaras på sätt som passar olika målgrupper, från AI-forskare, till beslutsfattare, till allmänheten. Detta fokusområde har sin utgångspunkt i forskning inom vetenskapsfilosofi och social epistemologi för att bedriva en tvärvetenskaplig undersökning av förståelse och förklaring inom AI. 

Arbetsuppgifter

Postdoktoranställningen är öppen för kandidater med vetenskaplig bakgrund inom datavetenskap, filosofi, AI och relaterade områden. Tvärvetenskapliga intressen och forskningsfokus är nyckeln, särskilt när det gäller samspelet mellan vetenskapsfilosofi och social AI.

Även om anställningen är placerad vid institutionen för idé- och samhällsstudier kommer postdoktorn att vara praktiskt knuten till och förväntas delta i både filosofiska och datavetenskapliga forskningsmiljöer. Beroende på huvudsakliga forskningsfokus och vetenskapliga bakgrund kommer postdoktorn att vara mer aktiv i forskningsmiljön antingen på Institutionen för datavetenskap eller på Institutionen för idé- och samhällsstudier. Exempel på forskningsfokus inkluderar:

  • Undersöka grunder, metoder och filosofiska frågor inom och skapade av Social AI-forskning och dess tillämpning.  
  • Undersöka etiska eller sociotekniska utmaningar kopplade till Social AI-forskning.
  • Utveckla och utvärdera "social AI"-system och metoder baserade på forskning inom vetenskapsfilosofi (t.ex. filosofi för kognitionsvetenskap, filosofi för jämförande psykologi), filosofisk etik eller relaterade områden
  • Tillämpning av AI-metoder för att stödja filosofisk forskning (t.ex. LLM för att känna igen underliggande filosofiska ramverk i argument som framförs av offentliga personer)

Postdoktorn kommer att vara aktivt involverad i och förväntas delta i både filosofiska och datavetenskapliga forskningsmiljöer, samt i den akademiska miljön inom TAIGA.

Kvalifikationer

För att anställas som postdoktor krävs avlagt doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom datavetenskap, filosofi, AI eller annat närliggande område för anställningen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma i fråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

En förutsättning för att bli anställd som postdoktor är att personen inte tidigare har varit anställd som postdoktor under mer än ett år i samma eller näraliggande ämnesområde vid Umeå universitet.

Goda kunskaper i engelska i tal och skrift är också ett krav, liksom en god förmåga att samarbeta med andra.

Ansökan

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska och ska innehålla:

  • En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför sökande är intresserad av anställningen
  • CV
  • Publikationslista
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Kontaktinformation till två referenspersoner
  • Forskningsplan (max 5 sidor inklusive referenser)

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 241021.

Övriga upplysningar

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid under 2 år med tillträde 250101 eller enligt överenskommelse. Hög närvaro i miljön är ett krav.

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av universitetslektor Loïs Vanhée (+46907865783, lois.vanhee@umu.se) eller biträdande universitetslektor Dimitri Coelho Mollo (+46907866676, dimitri.mollo@umu.se).  

För information om institutionerna: Institutionen för datavetenskap och Institutionen för idé- och samhällsstudier.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 250101 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1098-24
Kontakt
  • Dimitri Coelho Mollo, bitr universitetslektor, 0907866676,dimitri.mollo@umu.se,
  • Loïs Vanhée, universitetslektor, 0907865783,lois.vanhee@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-09-02
Sista ansökningsdag 2024-10-21
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb