Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Till vår institution, kännetecknad av världsledande forskning inom flera fält och en bredd av internationellt högt rankade utbildningsprogram, söker vi nu en doktorand i beräkningsvetenskap med inriktning mot högpresterande beräkningar.

Institutionen för datavetenskap har haft en expansiv tillväxt under de senaste åren. Att skapa en inkluderande forskningsmiljö där medarbetare har en hög delaktighet är en viktig faktor i vår hållbara utveckling. De drygt 60 doktorandstuderande vid vår institution består av en diversifierad grupp människor från olika nationaliteter, bakgrunder och fält. Som doktorand hos oss har du tillgång till stöd för din karriärutveckling, nätverk, administrativ och teknisk support samt goda anställningsvillkor.

För mer information besök
https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/

Projektbeskrivning: ”Högpresterande parallella algoritmer för tensornätverk”

Ett tensornäverk erbjuder ett flexibelt matematiskt ramverk för att effektivt approximera och beräkna med högdimensionella tensorer. Tensornätverk dyker upp i många olika vetenskapliga tillämpningar, från studier av kvantmekaniska system till autonoma fordon och förklarande modeller för artificiell intelligens. Beräkningar med tensornätverk leder till två stora utmaningar: 1) Den ordning som noderna kontraheras med varandra påverkar både tids- och rumskomplexiteten, och att hitta den optimala ordningen är ett NP-komplett problem. 2) I många applikationer är tensorerna i nätverket glesa och de har andra egenskaper som måste utnyttjas för att kontraktionerna ska bli praktiskt genomförbara. Det saknas fortfarande högpresterande parallella programbibliotek för beräkning med tensornätverk. Projektet syftar till att utveckla nya algoritmer, datastrukturer och programvara för tensornätverksalgoritmer inom flera olika tillämpningar. 

Doktoranden kommer att bli en del av forskargruppen High-Performance and Automatic Computing (HPAC) och kommer att handledas av Paolo Bientinesi och Lars Karlsson. HPAC:s hemsida:  https://hpac.cs.umu.se/

Kvalifikationer

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå inom ämnet beräkningsvetenskap krävs att den sökande har minst 90 högskolepoäng beräkningsvetenskapliga kurser varav minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå.

Projektet är interdisciplinärt och sammanflätar tillämpningar i fysik med högpresterande beräkningar, numerisk linjär algebra och tensorberäkningar. Sökanden bör därför ha kunskap om fysik och dess numeriska metoder, såväl diskret som kontinuerlig matematik, samt tillämpad matematik och parallell programmering. Du förväntas vara proaktiv, självständigt kunna identifiera ämnen relevanta för den planerade forskningen, samt självständigt kunna ta till sig ny erforderlig kunskap.

Du måste kunna visa mycket goda kunskaper om programspråk och parallell programmering, särskilt för vetenskapliga tillämpningar.Du måste även vara en skicklig programmerare (C/C++, Python och Matlab), vara förtrogen med olika beräkningsplattformar (delat minne och distribuerat minne) och relaterade bibliotek (OpenMP och MPI). Forskningen kommer att utföras i samarbete med internationella forskare från olika discipliner, så god samarbetsförmåga är ett krav och du måste flytande kunna prata och skriva på engelska. 

Den viktigaste bedömningsgrunden är vetenskaplig expertis och färdigheter, lämplighet för projektet, dokumenterad förmåga att arbeta i grupp och att självständigt kunna utföra arbetsuppgifter. 

Om anställningen

Anställningen syftar till en doktorsexamen, och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. 
Förväntat startdatum är 2024-09-01 eller enligt överenskommelse. 

Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2 §) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Så här ansöker du

Du ansöker via vårt rekryteringssystem (se nedan).

En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som beskriver dina forskningsintressen, och varför du söker den utlysta anställningen. Brevet ska också innehålla din kontaktinformation
  • Kopior av examensbevis eller motsvarande
  • Curriculum Vitae (CV)
  • Kopior av kandidat- och/eller masteruppsats, samt andra relevanta publikationer om sådana finns
  • Dokumentation och beskrivning av andra relevanta erfarenheter och kompetenser
  • Kontaktinformation till minst två referenser

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Om bifogade dokument har annat originalspråk ska en översättning inkluderas. Bifogade dokument ska vara i Word eller pdf-format. Ansökan ska göras via Umeå universitets e-rekryteringssystem och vara inkommen senast 2024-07-07. Logga in i systemet och ansök via knappen längst ner på webbsidan.

Institutionen för datavetenskap värdesätter diversitet. Vi välkomnar därför i synnerhet kvinnor och personer utanför det binära genussystemet som sökande.

Vid frågor eller behov av ytterligare information, kontakta professor Paolo Bientinesi (pauldj@cs.umu.se

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1012-24
Kontakt
  • Paolo Bientinesi, pauldj@cs.umu.se
Publicerat 2024-06-17
Sista ansökningsdag 2024-07-07
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb