Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Beskrivning

Vi utlyser en postdoktor tjänst vid institutionen för epidemiologi och global hälsa för projektet "The cognitive consequences of social frailty: a mixed methods study of precarity and resilience among aging populations in India and Sweden". Projektet finansieras gemensamt av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) och Indian Council of Medical Research (ICMR) under 2023-2026. Anställningen är på heltid under två år med placering i Umeå. 

Projektet använder data från två nationellt representativa undersökningar: den svenska delen av The Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE) och Longitudinal Aging Study in India (LASI). Båda undersökningarna täcker åren 2017 - 2022/23, vilket möjliggör tydliga perspektiv före, under och efter pandemin. Vissa projektmål kräver kompletterande analyser med aggregerade data på svensk regionnivå och indisk delstatsnivå. Du kommer att delta i två delstudier av projektet, som syftar till att bedöma sambanden mellan social skörhet, kognitiv hälsa och utforska effekterna av kontexter på makronivå i Sverige och Indien.

 

Arbetsuppgifter

  • Datahantering av två stora databaser (främst SHARE och LASI) för planerade analyser i projektet
  • Avancerade dataanalyser och rapportering av resultat 
  • Muntlig och skriftlig presentation av resultaten för projektgruppen  
  • Leda och vara medförfattare till manuskript
  • Tillgänglighet för internationella resor, inklusive Indien

 

Behörighet

Behörig att anställas dom postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen inom folkhälsovetenskap, epidemiologi eller ett liknande område. Detta behörighetskrav måste vara uppfyllt senast när anställningsbeslutet fattas. 

  • Du har avancerade färdigheter i epidemiologisk datahantering och dataharmonisering.
  • Erfarenhet av att tillämpa avancerade epidemiologiska/statistiska metoder (t.ex. metoder för kausal inferens, flernivå- och mediationsmodellering, longitudinell modellering). 
  • Du har dokumenterad erfarenhet av att använda R eller STATA för datahantering och analys.
  • Mycket goda skriftliga och muntliga kunskaper i engelska

 

Meriterande

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag. 

  • Erfarenhet av hälsoforskning bland äldre vuxna
  • Intresse för tvärvetenskapliga och internationella samarbeten

 

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i två år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor från 1 februari 2022. 

 

Ansökan

Ansökan ska vara skriven på engelska och innehålla följande:

  • En kort beskrivning av dina forskningsintressen och anledningen till att du söker tjänsten (max 2 sidor).
  • CV och en fullständig publikationslista
  • Information om akademiska examina (med verifieringar)
  • Namn och kontaktuppgifter för två referenspersoner.

Ansökan ska vara skriven på engelska. Ansökan ska skickas in via vårt digitala/webbaserade rekryteringssystem Varbi. För frågor om denna anställning, vänligen kontakta Julia Schröders (umu.se), PhD (julia.schroders@umu.se), Institutionen för epidemiologi och global hälsa (umu.se), Umeå universitet, Umeå, Sverige. 

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-402-24
Kontakt
  • Julia Schröders, 090-7869588
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-03-07
Sista ansökningsdag 2024-03-28

Tillbaka till lediga jobb