Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för molekylärbiologi söker en postdoktor till ett projekt inom molekylära mekanismer för utveckling och myggöverföring av malariaparasiter. Anställningen är tidsbegränsad till två år avseende heltid med tillträde 1 maj 2023 eller enligt överenskommelse.

Som en del av det nordiska EMBL-partnerskapet för molekylär medicin är värdlaboratoriet för molekylär infektionsmedicin Sverige, MIMS, nära integrerat med ett europeiskt excellensnätverk, dess avancerade forskningsinfrastruktur och internationella nätverksmöjligheter.

 

Arbetsuppgifter

Vi är ett tvärvetenskapligt team av experimentalister, analytiker och modellerare, som samarbetar noggrant med viktiga frågor om utveckling och överföring av malariaparasiter. Vi söker nu en postdoktor inom experimentell genetik för ett projekt som är en del av en betydande satsning som finansieras av Europeiska forskningsrådet (ERC) och Wallenbergstiftelsen. Syftet med tjänsten är att studera biologin av sexuell utveckling och överföring av malariaparasit och deras interaktioner med vektorn. Vi försöker få en mekanistisk förståelse på genomnivå av malariaöverföring för att komma till frågorna om vektorkompetens och utveckla transmissionsblockerande strategier.

 

Kvalifikationer

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. 

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning.

Doktorsexamen ska vara inom molekylärbiologi eller relaterad experimentell livsvetenskap. 

Du ska ha erfarenhet av att identifiera genfunktioner genom experimentell genetik och cellbiologiska metoder. Du har en uppskattning av globala dataset från transkriptomiska-, proteomiska- eller andra omics-metoder. En förutsättning är villighet att arbeta med en gnagarmodell. Krav är också relevanta forskningsresultat, vilket framgår av förstaförfattarskap av publikationer som presenterar banbrytande nya forskningsresultat eller nya molekylärbiologiska metoder. Mycket goda kunskaper i talad och skriftlig engelska är ett krav. Eftersom projektet kommer att vara av samarbetskaraktär måste kandidaten ha god förmåga att arbeta produktivt även i ett lag. Utmärkt kommunikationsförmåga krävs för att effektivt samverka med projektkollegor och med kollegor från närliggande forskningsområden.

Kunskap om molekylära parasitologi- och djurmodeller är meriterande. Bevis på produktivt arbete i en tvärvetenskaplig miljö är meriterande. Medvetenhet om single cell-teknik och omics-metoder är önskvärt.

 

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av anställningen, hur du kan bidra till projektet och i vilken riktning du kan tänka dig att utveckla projektet (inte mer än två A4-sidor).
  • En curriculum vitae (CV) med din akademiska utbildning och tidigare anställningar.
  • Din publikationslista.
  • SKopia av doktorsexamenbevis och andra relevanta examensbevis.
  • Namn och kontaktinformation med e-postadresser till två eller tre akademiska referenspersoner.

Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska. Ansökan görs genom vårt
elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i PDF formaten. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är den 23 mars 2023.

Välkommen med din ansökan!

 

Mer om oss

För ytterligare information besök hemsida (https://billkerlab.org) eller kontakta Oliver Billker (oliver.billker@umu.se).

Institutionen tillhör medicinska och teknisk-naturvetenskapliga fakulteterna och erbjuder en vital forskningsmiljö med en bred uppställning av toppmoderna imaging-, metabolomik-, genomik- och screeningsanläggningar. Du kommer att vara del i en forskningsgrupp som är del av Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), med bra internationella kontakter via ett partnerskap med EMBL inom molekylär medicin. För mer information om Institutionen vänligen besök vår websida www.umu.se/molbiol.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 maj 2023 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-400-23
Kontakt
  • Oliver Billker, oliver.billker@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-03-02
Sista ansökningsdag 2023-03-23

Tillbaka till lediga jobb