Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för medicinsk kemi och biofysik bedriver forskning och undervisning vid den medicinska fakulteten. Förutom institutionsgemensamma anslag för forskning och utbildning har institutionens forskargrupper ett stort antal nationella och internationella forskningsprojekt med extern finansiering. Vi är en internationell arbetsplats med medarbetare från många olika länder. 

Vi söker nu en Förste forskningsingenjör på heltid. Anställningen är tillsvidare där provanställning kan komma att tillämpas med start i juni 2023 eller enl överenskommelse. 

 

Beskrivning

Mitokondrier är cellens egna energikraftverk och producerar en stor del av den energi som cellen behöver. Produktionen av energin är helt beroende av mitokondriens eget genom; mitokondrie DNA (mtDNA). Problem i mtDNA:at, så som mutationer eller deletioner, kan leda till en rad olika sjukdomar hos människan som t. ex. neuromuskulära sjukdomar eller Parkinsons sjukdom. Trots att mtDNA:at har en stor betydelse för kroppens celler, så är väldigt lite känt om vilka mekanismer som sjukdom hos människor. Arbetet i vår forskargrupp syftar till att undersöka dessa mekanismer för att nå en bättre förståelse för bakomliggande orsaker till sjukdomstillstånden.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna består av att uttrycka och rena rekombinanta mitokondrie proteiner involverade i mtDNA replikering från insektsceller. I detta ingår även att testa och utföra in vitro experiment med de framrenade proteinerna där det är främst DNA polymeras reaktioner som kommer att utföras. I arbetsuppgifterna kommer även cell-biologiska experiment med mtDNA analyser att ingå, så som qPCR och Southern blot, men även geneditering med hjälp av CRISPR Cas9. Skrivande av vetenskapliga manuskript och presentation vid nationella och internationella konferenser kommer också ingå i arbetsuppgifterna. I arbetsuppgifterna ingår även handledning av studenter och doktorander sam samarbeten med andra forskargrupper.

 

Kvalifikationer

Den sökande ska ha avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen inom biokemi, cell- och molekylärbiologi, genetik eller relaterad disciplin. 

Den sökande ska även ha praktisk erfarenhet av arbete med humana celler, mitokondriella DNA analyser i humana celler (Southern blot och qPCR), uttryck och rening av proteiner från insektsceller, primer-extension assays med rekombinant DNA polymeras och arbete med radioaktivt inmärkt DNA. Den sökande ska också ha tidigare erfarenhet av geneditering med hjälp av CRISPR Cas9.

Tidigare erfarenhet av proteinrening och cellodling är ett krav. God kommunikation i engelska i både tal och skrift är ett krav.

 

Meriterande

Den sökande bör ha erfarenhet av att presentera sin forskning vid nationella och internationella konferenser, skriva vetenskapliga manuskript och bör vara villig att samarbeta både med internationella och lokala samarbetspartners, inklusive praktisk handledning av kollegor i experimentellt arbete.

 

Ansökan

Du ansöker genom vårt e-rekryteringssystem senast den 27 mars 2023. Din ansökan ska innehålla: 

  • Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av anställningen samt hur du uppfyller ovanstående kriterier (inte mer än en A4-sida).
  • Ett CV med din akademiska utbildning och tidigare anställningar.
  • Examensbevis
  • Annan relevant dokumentation som du vill föra fram för att styrka din ansökan.

För ytterligare information kontakta Sjoerd Wanrooij sjoerd.wanrooij@umu.se


Välkommen med din ansökan! 

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-431-23
Kontakt
  • Sjoerd Wanrooij, gruppledare, 0736205028
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-03-06
Sista ansökningsdag 2023-03-27

Tillbaka till lediga jobb