Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Juridiska institutionen är expansiv och har för närvarande drygt 70 anställda. Institutionen svarar för utbildning inom juristprogrammet, ett flertal andra utbildningsprogram och ett stort antal fristående kurser. På juridiska institutionen arbetar 14 doktorander med forskning och undervisning. Närmare information om vår verksamhet finns på vår hemsida här.

Juridiska institutionen ledigförklarar härmed en anställning som doktorand på heltid, för forskarutbildning i rättsvetenskap med en forskningsplan som är inriktad mot det förmögenhetsrättsliga området. Tillträde omgående eller enligt överenskommelse. För ytterligare information om institutionens forskningstema och undervisningsuppdrag, se forskningsgrupper och utbildning.

Utbildning på forskarnivå motsvarar fyra års heltidsstudier (240 högskolepoäng). Den som är anställd som doktorand kan även delta i grundutbildningsverksamhet eller annan institutionsverksamhet upp till 20 % av arbetstiden. I sådana fall förlängs anställningen som doktorand i motsvarande grad så att fyra års heltidsstudier inom utbildningen på forskarnivå är garanterad. Om innehållet i forskarutbildning i rättsvetenskap, se den allmänna studieplanen här.

Du kan läsa mer om vad det innebär att vara doktorand på Umeå universitet: utbildning på forskarnivå.

Behörighetskrav och bedömningskriterier

Grundläggande behörighet för att bli antagen till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå. För att uppfylla kravet på särskild behörighet för att antas till utbildning på forskarnivå i rättsvetenskap krävs att den sökande har genomgått juristutbildningen och avlagt juristexamen/juris kandidatexamen eller motsvarande. Ansökan kan kompletteras med examensbevis efter sista ansökningsdag. Särskild behörighet har också den som kan åberopa annan genomgången utbildning eller särskild yrkeserfarenhet, om utbildningen eller yrkeserfarenheten bedöms ge en kompetens i ämnet för utbildningen på forskarnivå, som är likvärdig med juristexamen/juris kandidatexamen i fråga om såväl kunskaper i ämnet för utbildningen på forskarnivå som juridisk allmänbildning av betydelse för samma ämne. Även den som före den 1 juli 2007 har en högskoleutbildning om 120 poäng (motsvarande 180 högskolepoäng) samt uppfyller den särskilda behörigheten anses ha behörighet för tillträde till utbildning på forskarnivå.

Behöriga sökande bedöms baserat på deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av en sökandes förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen baseras dels på dennes allmänna kompetens utifrån utbildningsbakgrund, kvaliteten i självständiga arbeten och andra relevanta meriter, dels forskningsplanens vetenskapliga kvalitet.

Ansökan

Du ansöker via e-rekryteringssystemet Varbi och ansökan ska vara inkommen senast 14 mars 2023. Din ansökan ska bestå av:

  • en kortfattad beskrivning av varför du är intresserad av och lämpad för befattningen,
  • en forskningsplan (ytterligare information om vad en forskningsplan bör innehålla finns här),
  • CV/meritförteckning,
  • betygsutdrag från högskolestudier,
  • examensarbete samt eventuella andra publikationer som du vill åberopa.
  • kontaktuppgifter till en eller flera referenspersoner, 

Närmare upplysningar om doktorandanställning och utbildningens uppläggning lämnas av forskarutbildningsansvarig Therese Enarsson, 090-786 59 07, therese.enarsson@umu.se. 

Lönesättning sker i enlighet med fastställd lönetrappa för doktorandbefattningar.

Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2 §) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde omgående eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1966-22
Kontakt
  • Therese Enarsson, 090-7865907,therese.enarsson@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-12-14
Sista ansökningsdag 2023-03-14

Tillbaka till lediga jobb