Umeå University, Faculty of Science and Technology

Arkitekthögskolan vid Umeå universitet söker nu en professor i arkitektur. Hos oss kommer du vara en del av en framåtblickande och öppen miljö där holistiska, tvärvetenskapliga och experimentella tillvägagångssätt ses som avgörande för att hantera de globala utmaningarna och möjligheterna inom arkitektur. Vi söker dig som med stor frihet vill använda din erfarenhet och kompetens för att driva forskning framåt och undervisa inom ditt ämnesområde på alla nivåer. Ta chansen att utveckla arkitektur i norra Sverige tillsammans med kollegor från hela världen. Sista ansökningsdag är den 8 januari 2023.

Arbetsuppgifter

Dina arbetsuppgifter kommer i huvudsak bestå av undervisning i kombination med forskning inom området arkitektur. Forskningstiden uppgår till 75% av heltid de första fem åren av anställningen. Därefter kan fördelningen mellan forskning, undervisning och andra uppdrag komma att variera. 

Du kommer att ha en viktig roll med stor i frihet i arbetet med att utveckla ditt ämnesområde vid institutionen och vid universitetet inom forskning samt utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Du förväntas även utveckla samarbeten över institutionsgränserna och andra gränser, både inom och utanför universitetet.  

Anställningen innefattar undervisning och handledning på samtliga nivåer. I arbetsuppgifterna ingår även att informera om utbildning, forskning och utvecklingsarbete, samt att initiera och medverka i planering av utvecklingsprojekt (inklusive ansökningar om forskningsmedel). Uppdrag av administrativ art, inklusive ledningsuppdrag på institutions- och övriga nivåer inom Umeå universitet, kan också förekomma.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som professor är den som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet (4 kap. 3 § högskoleförordningen). Med vetenskaplig skicklighet avses självständiga forskningsinsatser, förmåga att planera och leda forskning samt förmåga att kommunicera forskning med det omgivande samhället. Med pedagogisk skicklighet avses dokumenterad erfarenhet av planering, genomförande, examination och utvärdering av undervisning samt visat på ett reflekterande förhållningssätt till studenters lärande och den egna lärarrollen.

Hög kunskapsnivå i engelska i såväl tal som skrift är ett krav.

Bedömningsgrunder och deras avvägning

Som bedömningsgrunder vid anställning av en professor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den vetenskapliga skickligheten.

Som bedömningsgrund vid anställningen skall i första hand gälla graden av vetenskaplig skicklighet. I andra hand ska betydande vikt läggas på graden av pedagogisk skicklighet. Därutöver ska ledarskapsförmåga, administrativ skicklighet, samverkan med omgivande samhälle och annan skicklighet av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som skall ingå i anställningen beaktas. 

Vetenskaplig skicklighet

Den vetenskapliga skickligheten ska ha visats genom självständig vetenskaplig produktion.

Kriterier vid bedömningen är:

  • bredd och djup i forskningen – kvalitet och omfattning
  • originalitet i forskningen
  • produktivitet
  • bidrag till det internationella vetenskapssamhället
  • uppdrag inom vetenskapssamhället
  • förmåga att i konkurrens erhålla externa forskningsmedel
  • samverkan med omgivande samhälle

Vetenskaplig skicklighet ska avse grundläggande delområden av arkitektur. Dokumenterad erfarenhet av att tillämpa denna expertis inom minst två tillämpningsområden är en merit. Förmåga att i konkurrens erhålla forskningsresurser är viktigt.

Graden av vetenskaplig skicklighet ska dels bedömas utifrån publicerade vetenskapliga arbeten som publicerats i internationellt spridda vetenskapliga tidskrifter och konferenser som tillämpar kollegial granskning (peer-review), alternativt andra former av till ämnesområdet kopplade publiceringskanaler, offentliggörande och presentationer som vid en granskning kan användas för att bedöma graden av vetenskaplig skicklighet. Forskningsinsatserna aktualitet, kvalitet och originalitet kommer att bedömas.

Pedagogisk skicklighet

Den pedagogiska skickligheten vid anställning av universitetslektor och professor ska ha visats genom dokumenterad erfarenhet av undervisning på vetenskaplig eller konstnärlig grund inom högskolan.

Kriterier vid bedömning är:

  • förmåga att planera, genomföra och utvärdera undervisning samt förmåga att handleda och examinera studenter på samtliga utbildningsnivåer
  • förmåga att variera undervisningsmetoder och examinationsformer i relation till förväntade studieresultat och ämnets karaktär
  • erfarenheter av samverkan med omgivande samhälle i planering och genomförande av utbildning
  • medverkan i utveckling av lärandemiljöer, undervisningsmaterial och läromedel
  • ett reflekterande förhållningssätt till studenters lärande och den egna lärarrollen

Pedagogisk skicklighet omfattar i första hand området arkitektur. Pedagogisk skicklighet visas genom dokumenterad erfarenhet av undervisning på såväl grundnivå som avancerad nivå och forskarnivå liksom dokumenterad erfarenhet av handledning av examensarbeten, handledning av doktorander och pedagogiskt utvecklingsarbete. 

Kompetensen kan erhållas genom högskolepedagogisk utbildning, annan utbildning av relevans för undervisning inom högskolan och/eller dokumenterad, beprövad erfarenhet av undervisning inom högskolan.

Övriga bedömningsgrunder

En allmän bedömningsgrund är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Förmågan till samverkan med omgivande samhälle ska bedömas utifrån den sökandes erfarenhet av samverkan med näringslivet och med forskare och aktörer från andra vetenskapliga områden.  

Administrativ skicklighet, liksom förmåga att utveckla och leda verksamhet och personal vid högskolan ska avse dokumenterad förmåga att organisera forskning inom ämnesområdet för befattningen, samt förmåga att organisera utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. 

Stor vikt läggs vid personlig lämplighet och förmåga att konstruktivt kommunicera med aktörer inom och utom Umeå universitet. 

Övrigt

Vi erbjuder dig ett flertal personalförmåner som främjar en bra balans mellan arbetsliv och privatliv samt goda utvecklingsmöjligheter, läs mer om förmåner här.

Tjänstgöringsort är Umeå och den anställde förväntas flytta till Umeå.

Ansökan

Vid ansökan i Varbi ber vi dig svara på frågor. Dessa frågor ersätter ett personligt brev från dig. Ansökan ska företrädesvis skrivas på engelska. Ansökan ska bestå av följande handlingar:

  1. CV/Umu Application template. Fyll i ansökningsformuläret (word). Lägg in det som ditt CV i e-rekryteringssystemet Varbi. Ansökningsformuläret ska innehålla:
    • basinformation (kontaktinformation, meritförteckning)
    • redogörelse för vetenskaplig verksamhet (inklusive kortfattad forskningsplan och publikationslista)
    • redogörelse för pedagogisk verksamhet
    • redogörelse för utveckling och ledning av verksamhet och personal
    • redogörelse för samverkan med det omgivande samhället samt populärvetenskaplig verksamhet
    • referenser inklusive kontaktuppgifter
  2. Kopior av relevanta examensbevis
  3. Kopior av högst tio forskningspublikationer av relevans för anställningen, numrerade i enlighet med publikationslistan
  4. Bilagor till pedagogisk portfölj (se p. 3.5 i "Umu Application template")

Anvisningar till utformning av redogörelsen av vetenskaplig och pedagogisk verksamhet (pdf).

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2023-01-08.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde ht 2023
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1623-22
Kontakt
  • Mikael Henningsson, Head of department, mikael.henningsson@umu.se,090-7865798
  • Sara Thor, Deputy head of department, sara.thor@umu.se,090-7865000
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-11-15
Sista ansökningsdag 2023-01-08

Tillbaka till lediga jobb