Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för integrativ medicinsk biologi välkomnar nu ansökningar till en position som första forskningsassistent till vårt laboratorium för experimentell oftalmologisk och muskuloskeletal grundforskning. Anställningstiden är 11 månader och avser heltid med start 2023-02-01 eller enligt överenskommelse. Stationeringsort är Umeå.

Beskrivning

Vår forskargrupp fokuserar på mekanistiska aspekter av sårläkning i epitel och bindväv, och av ärrbildning i kollagenrik vävnad, och studerar där speciellt vilken roll de kollagenproducerande cellerna har. Vår målsättning är att kartlägga intra- och intercellulära signalvägar som skulle kunna utgöra potentiella mål för framtida behandlingar av sårläkning och ärrbildning i hornhinnan och muskelsenor. Betydelsen av de kollagenproducerande cellerna i sårläkningen utvärderas delvis i en tredimensionell cellodlingsmodell.

Ditt arbete kommer innebär att utföra ett flertal olika biokemiska och cell-/molekylärbiologiska analysmetoder åt olika projekt inom laboratoriets båda forskargrupper. Vi söker därför dig som är en driftig forskare på postdoktoral nivå, med god erfarenhet av experimentell biomedicinsk forskning i laboratoriemiljö, och med intresse av att experimentellt studera patofysiologiska mekanismer vid olika sjukdomstillstånd i bindväv. Din roll blir att relativt självständigt planera och genomföra experiment, utveckla metoder och genomföra analyser samt stötta mer juniora forskare/doktorander/studenter i gruppen. Därtill ingår att genomföra viss undervisning på svenska inom anatomi och histologi med cellbiologi.

Kompetenskrav

Du som söker skall ha avlagt doktorsexamen med inriktning mot Anatomi samt ha erfarenhet av forskningsarbete på postdoktoral nivå. Då viss undervisning i anatomi och histologi med cellbiologi ingår i tjänsten är erfarenhet av detta ett krav. Därtill vill vi att du ska ha en gedigen erfarenhet av cellodlingsarbete med fibroblastliknande celler (inklusive primära cellinjer från muskel, sena och cornea), samt självständigt bemästrar följande metoder:

 • qPCR
 • FACs
 • Western blot
 • Fluorescencemikroskopi
 • Cell viabilitet och apoptos assays
 • Mekanisk belastning av celler (FlexCell system)

Vi söker en välkvalificerad och högt motiverad medarbetare som tidigare deltagit i utmanande och produktiv forskning, och som har förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med övriga forskargruppen. Den sökande ska ha god kunskap i Svenska, bemästrar vetenskaplig engelska och har goda allmänna kommunikativa färdigheter i engelska såväl muntligen som skriftligen. Stor vikt kommer läggas vid den sökandes samarbetsförmåga och lämplighet för det aktuella projektet

Villkor

Tjänsten är en visstidsanställning under 11 månader med start 2023-02-01 eller enligt överenskommelse. Din ansökan registreras via e-rekryteringssystemet Varbi senast 2022-12-08. Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska och ska innehålla:

 • Ett personligt brev som beskriver din forskningserfarenhet och intressen, din undervisningserfarenhet samt en motivering till varför du söker anställningen som första forskningsassistent.
 • Ett CV (curriculum vitae) med information om din utbildning (inklusive certifierad kopia av doktorsexamen) samt information om tidigare och nuvarande anställningar, teknisk expertis och publikationslista.
 • Namn och kontaktuppgifter till två referenser.

Övrigt

För närmare upplysningar kontakta universitetslektor Ludvig Backman, ludvig.backman@umu.se Mer information om gruppens forskning finns att läsa på vår websida:

https://www.umu.se/en/research/projects/what-are-the-mechanisms-behind-scar-formation-and-degeneration-in-collagen-rich-tissues/

https://www.umu.se/en/research/projects/mechanism-for-regeneration-of-muskulotendinous-tissue/

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-02-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1770-22
Kontakt
 • Ludvig Backman, ludvig.backman@umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-11-17
Sista ansökningsdag 2022-12-08

Tillbaka till lediga jobb