Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.

Institutionen för fysik (https://www.umu.se/institutionen-for-fysik/ )vid Umeå universitet bedriver stark forskning inom områdena organisk elektronik, kondenserad materiafysik, nanoteknik, fotonik och teoretisk fysik. Vi söker en doktorand till ett projekt med fokus på ultrasnabb multidimensionell spektroskopi för strukturell biologi. Sista dag att ansöka är 31 juli 2022. Startdatum är 1 oktober 2022 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
Vi söker en doktorand som är intresserad av att utveckla ett toppmodernt ultrasnabbt vibrationsspektroskopisystem för att studera strukturen, och följaktligen funktionen, hos molekyler som styr processer inuti våra celler. Doktorandprojektet ligger i gränslandet mellan tre forskningsfält: ultrasnabba processer i material, optik samt strukturbiologi. Det övergripande målet är att mäta korrelationer mellan koherenta vibrationer i organiska molekylära system. Projektets tillvägagångssätt , kan ge den högsta graden av biomolekylär specificitet, även om det är tekniskt utmanande.

Det huvudsakliga  forskningsområdet för doktoranden kommer att vara att utveckla en experimentell uppställning som kombinerar genereringen av ultrabredbandspulser i MIR-spektralområdet (från 2,5 till 15 μm våglängd) med deras koherenta superposition i tvådimensionell mid-infraröd tidsdomän spektroskopi (2D-MIR TDS). Systemet kommer att kopplas till ett hemmagjort mid-IR-mikroskop som adderar spatiell/rumslig upplösning. Slutligen kommer vi applicera våra bredbandiga MIR-pulser för att detektera relevanta biomolekyler (t.ex. proteiner som transkriptionsfaktorn GCN4 eller de neurodegenerativa biomarkörerna α-synuklein) i den så kallade “molecular finger-print region”.

Projektet är en del av ett samarbete som koordineras av Uppsala universitet. I samarbetet ingår inkluderar Umeå universitet, Deutsches Elektronen-Synchrotron (Tyskland), National Research Council (Italien), CIC biomaGUNE (Spanien), universitetet av Padova (Italien) samt European Synchrotron Radiation Facility (Frankrike). Forskningen finansieras av European Innovation Council genom Pathfinder-projektet 'iSenseDNA'. Inom ramen för samarbetet siktar forskargruppen vid Umeå universitet på att utveckla ett ultrasnabbt pump-probsystem för att utföra 2D-MIR TDS för detektion av vibrationssignaturer av molekylära system och för att känna igen strukturella förändringar med en extrem upplösning och känslighet i rum och tid.

Kompetenskrav
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer. För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarutbildning i experimentell fysik krävs att den sökande har godkända kurser inom ämnesområdet fysik om minst 120 högskolepoäng. Kraven behöver inte vara uppfyllda vid ansökningstillfället utan endast vid antagning. Övriga krav är flytande engelska. 

Kandidaten bör ha dokumenterad bakgrund inom något av följande ämnen: 
·         kondenserade materiens fysik, 
·         elektromagnetism, 
·         ultrasnabb optik, 
·         fluorescens- och/eller Ramanspektroskopi, 
·         mid-IR-spektroskopi 
·         icke-linjär optik. 
Meriterande är tidigare erfarenhet eller kunskap inom:
·         ultrasnabb optik, 
·         icke-linjär optik, 
·         nanofotonik, 
·         frekvens- och/eller tidsupplöst (pump-prob) spektroskopi, 
·         dataanalys (t.ex. MATLAB, Origin, Igor), 
·         finita element och/eller FDTD-metoder, 
·         grundläggande programmering/ kodning i Labview. 

Vi söker dig som vill arbeta i en interkulturell och internationell miljö samt har hög förmåga att arbeta både självständigt och som en del av ett team.

Anställningsvillkor
Som doktorand kommer du att fokusera på dina forskarstudier genom att bedriva egen forskning under handledning, och läsa doktorandkurser. Målet med en doktorandtjänst är att få en doktorsexamen. Tidsperioden för anställningen är begränsad till motsvarande fyra års heltid. Anställningen kan även omfatta deltidsarbete (upp till 20 %) som lärarassistent. I så fall förlängs den totala tiden för anställningen i enlighet därmed (upp till högst fem år). Påbörjat arbete den 1 oktober 2022 eller enligt överenskommelse.

Ansökan
Ansökan bör innehålla följande:
1.        Ett personligt brev med sammanfattning av forskningsintressen och motivation.
2.        CV.
3.        Styrkta kopior av examensbevis, betyg, med engelsk översättning
4.        En lista på universitetskurser med betyg
5.        Kopior av publikationer (om tillämpligt) och/eller avhandlingsarbete.  
6.        Namn och kontaktuppgifter till två  referenspersoner.

Mer information
För ytterligare information kontakta projektledare, Nicolò Maccaferri nicolo.maccaferri@umu.se 

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem Varbi. Ansökan ska vara på engelska (företrädesvis) eller svenska. Sista ansökningsdag är den 31 juli 2022. Logga in och ansök via knappen längst ner på sidan. Alla dokument ska laddas upp i pdf-format. Utvalda kandidater kommer att kontaktas för onlineintervjuer.

Vi ser fram emot att få din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-10-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Enligt fastställd lönetrappa för doktorandbefattningar
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1133-22
Kontakt
  • Nicolò Maccaferri, 090-7867595
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-06-17
Sista ansökningsdag 2022-07-31

Tillbaka till lediga jobb