Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

Institutionen för molekylärbiologi söker en projektassistent för en tidsbegränsad anställning på 4 månader avseende heltid med tillträde snarast möjligt eller enligt överenskommelse.

Beskrivning av projekt och arbetsuppgifter

Kroniska infektioner är välkända kliniska problem som bidrar till utvecklingen av antibiotikaresistens. Befintliga antibiotika har ett begränsat antal vägar att verka på i bakterier och att utöka uppsättningen av bakteriella faktorer som kan attackeras är ett akut behov. Detta projekt syftar till att identifiera bakteriella faktorer som kan utgöra som mål för nya antimikrobiella terapier. Detta genom att avslöja mekanismer och/eller faktorer som krävs för bakteriens förmåga att upprätthålla infektion hos människor. Det aktuella projektet kommer att utföras inom ett pågående forskningsprogram finansierat av Vetenskapsrådet om hur man kan bekämpa mänskliga bakterieinfektioner genom att undersöka bakteriella transkriptomprofiler av infekterade mänskliga prover i kombination med PATHOgenex (www.pathogenex.org) dataset och användning av bioberäkningsanalyser. I arbetsuppgifterna ingår att utforma och utföra experiment samt skriva rapporter under överinseende av gruppledaren.

Som projektassistent kommer Du under handledning att:

• 1) Identifiera bakteriella patogener i de infekterade mänskliga proverna

• 2) Identifiera de metaboliska vägar som är aktiva hos bakterien under infektion

Som projektassistent kommer du att hantera infekterade prover för RNA-extraktion och använda mikrobiologiska, biokemiska och molekylärbiologiska tekniker inklusive NGS-biblioteksberedning och bioinformatiska analyser samt dokumentera och presentera resultaten.

Projektet är en pilotstudie (4 månader) som syftar till att undersöka om det finns potential för mer utförlig studie för ansökan om forskningsanslag för finansiering av ett doktorandprojekt.

 

Kvalifikationer

Du ska ha en universitetsexamen motsvarande en europeisk magisterexamen (240hp) i molekylärbiologi (eller motsvarande forskningsområde) vid tidpunkten för rekryteringen. Vidare krävs dokumenterad erfarenhet av mikrobiologiska och molekylärbiologiska tekniker, RNA-extraktioner från olika källor samt Bioinformatik på NGS data. Erfarenhet av maskininlärningsalgoritmer på NGS data är en fördel.  Vi söker en person som är entusiastisk och intresserad av infektionsbiologi och bioinformatik. Du behöver kunna kommunicera och skriva flytande engelska.

Vi söker en mycket motiverad person som har förmåga att jobba produktivt i ett team. Du skall ha excellent förmåga att kunna kommunicera med mer seniora forskare och granskare.

 

Ansökan

Du ansöker genom vårt rekryteringssystem senast 8nde augusti 2022. Din ansökan ska innehålla följande dokument skrivna på engelska (företrädesvis) eller svenska:

  • CV med information om utbildning, förteckning över tidigare och nuvarande anställningar, och en lista över vetenskapliga publikationer.
  • Ett följebrev som beskriver forskningserfarenhet och forskningsintressen samt motivering varför du söker tjänsten.
  • Kontaktuppgifter för en till tre referenspersoner.

Välkommen med din ansökan!

 

Mer om oss

Kemal Avicans lab är del av Umeå Centre for Microbial Research (UCMR, www.ucmr.umu.se), en interdisciplinär forskningsmiljö med mer än 50 forskargrupper som utför grundforskning av i högsta klass och driver utveckling av nya teknologier i mikrobiologi och infektionsbiologi och Icelab (www.icelab.se), en interdisciplinär hub som aktivt främjar olika evenemang och aktiviteter där forskare från olika discipliner möts för att identifiera och diskutera samband. 

Mer information om oss finner du på: www.molbiol.umu.se/.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1126-22
Kontakt
  • Kemal Avican, kemal.avican@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-06-16
Sista ansökningsdag 2022-08-08

Tillbaka till lediga jobb