Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Vi söker en postdoktor som arbetar vid Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet. Anställningen är på heltid i två år. Startdatum är 1 januari 2022. Sista ansökningsdag är 18/11.

Vår forskargrupp är anknuten till The Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS) och Science for Life Laboratory (SciLifeLab). MIMS är den svenska partnern inom The Nordic EMBL Partnership for Molecular Medicine. Vårt labb har tillgång till den utmärkta utrustningen för kryo-elektronmikroskopisk forskning vid Umeå Core Facility fo Electron Microscopy (UCEM), Umeå universitetet, som är en av de två noderna av den nationella kryo-EM faciliteten vid SciLifeLab.

Arbetsuppgifter

I projektet ingår att man använder en kombination av in vivo-experiment med biokemiska och kryo-elektronmikroskopiska studier för att kunna studera makromolekylära komplex av en patogen organism (microsporidia) med en specifik infektionsstrategi. Målsättningen är att tillhandahålla makromolekylära baskunskaper om en avgörande mekanism i organismens infektionsprocess samt att finna grundläggande strukturella förutsättningar för infektion, som skulle kunna utgöra nya mål för antibiotikautveckling.

Kvalifikationer

Kandidaten måste ha en doktorsexamen inom biokemi och biofysik och omfattande och dokumenterad kunskap inom molekylärbiologi, proteinbiokemi, strukturbiologi (kryo-EM och NMR) och olika biofysiska metoder (såsom cirkulär dikroism, ITC, MALS). Erfarenhet av icke-naturlig aminosyrainkorporering och C. elegans-odling är krav. Kunskap om svamppatogener (t.ex. mikrosporidier) är en fördel. Tidigare erfarenhet av uttryck, rening och strukturell karaktärisering av proteiner som interagerar med flera bindningspartners, särskilt inom området infektionsbiologi, är ett definitivt plus. Utmärkt kommunikationsförmåga på talad och skriftlig engelska samt förmåga att interagera effektivt och arbeta produktivt i ett team krävs.

Ansökan

Du ansöker genom vårt rekryteringssystem senast den 18 november 2021. Din ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska och skall innehålla:

  • Ett Curriculum vitae (CV) med information om din utbildning, tidigare och nuvarande anställningar och en publikationslista
  • Ett ansökningsbrev som innehåller information om din kompetens, dina intressen och en motivering varför du söker tjänsten.
  • Kontaktuppgifter till en till tre referenspersoner

Välkommen med din ansökan!

Mer om oss

Mer information om oss hittar du här: www.mims.umu.se och http://www.molbiol.umu.se/english.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1a januari 2022
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1632-21
Kontakt
  • Jonas Barandun, jonas.barandun@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-11-04
Sista ansökningsdag 2021-11-18

Tillbaka till lediga jobb