Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Vi söker en Förste forskningsingenjör till Institutionen för klinisk mikrobiologi. Du kommer att arbeta i Marta Ballys forskningsgrupp med ett projekt som syftar till att undersöka sambandet mellan Alzheimers sjukdom och virusinfektioner i hjärnan. Du blir en del av en internationellt ledande forskargrupp som använder state-of-the-art-tekniker och som samarbetar med andra ledande forskare i och utanför Sverige.

Vi erbjuder en internationell, stimulerande och samarbetsorienterad forskarmiljö där din vetenskapliga karriärutveckling främjas. Anställningen är tidsbegränsad, med start enligt överenskommelse.

Projektet

Som Förste forskningsingenjör kommer du att vara aktiv i ett forskningsprojekt som syftar till att förklara påverkan av APOE-genotypen på infektion med herpes simplexvirus med det långsiktiga målet att bättre förstå hur infektioner av herpes simplex virus typ 1 (HSV-1) bidrar till utvecklingen av Alzheimers sjukdom.

APOE-genotyp har föreslagits som en viktig riskfaktor i både Alzheimers sjukdom (AD) och herpes simplex virus typ 1-infektion i hjärnan. Att förstå mekanismerna för detta samspel mellan APOE4 och HSV-1 är centrala för att förstå HSV-1: s roll i AD-processer och för framtida utveckling av möjliga insatser för att minska risken för AD-utveckling. I detta projekt fokuserar vi på att förklara på molekylär nivå hur förekomsten av apolipoprotein E (apoE) påverkar virus bindning till och inträde i neurala celler på ett isoformspecifikt sätt. För att göra det kommer vi att kombinera klassiska virologiska experiment med avancerade biofysikaliska analyser som bygger på fluorescensmikroskopi och ”single particle tracking” för att studera virusbindning till värdcellen och virusupptagningen. Utöver detta kommer du också att använda in vitro-modeller av cellytan för att utföra virus-membraninteraktionsstudier med användning av ytbaserade metoder (t ex TIRF, SPR) för att komplementera mikroskopiexperiment med levande celler.

Tjänsten ger dig möjlighet att självständigt leda och utveckla projekt

  • Planera och utföra experiment, tolka resultat och sätta dessa i en vetenskaplig kontext.
  • Presentera och diskutera din forskning med andra forskare inom och utanför gruppen, på nationella och internationella konferenser.
  • Delta aktivt i seminarier och journal clubs, samt gå vidareutbildningskurser.
  • Du är aktivt engagerad i sammanställning och publicering av forskningsresultat.
  • Du kommer också att få handleda svenska och utländska studenter på master/magister-nivå, och delta i institutionens övriga undervisning.
  • Agera överensstämmande med universitetets policy för lika möjligheter och dataskydd.

Kvalifikationer

  • Du ska ha en PhD i virologi.
  • Erfarenhet som postdoc 
  • Tidigare erfarenhet av att arbeta inom gränssnittet mellan virologi och biofysik

Du bör ha dokumenterad erfarenhet av:

  • allmänna virologitekniker (infektioner, förökning, plackanalyser)
  • flödescytometri
  • konfokalmikroskopi
  • TIRF-mikroskopi i kombination med enkel partikelspårning
  • Quartz-Crytstal Microbalance

Du ska ha god kommunikationsförmåga på engelska, både i muntlig och skriftlig form.
Du ska ha dokumenterad erfarenhet av att handleda Bachelor och Master studenter.

Du kommer att arbeta i en tvärvetenskaplig miljö, särskilt med biofysiker.

Förståelse av principer för biofysiska verktyg för att undersöka virus-membraninteraktioner är önskvärt.

Ansökan ska innehålla:

  1. Personligt brev som illustrerar kvalifikationer och motivation
  2. CV
  3. Kopia av PhD-examen
  4. Kontaktuppgifter till 2-3 referenser

Ansökan görs elektroniskt via Varbi. Sista ansökningsdag 2/7-21

 

Övrig information

Heltid, 24 månader, tillträde enligt överenskommelse

För frågor, vänligen kontakta Marta Bally. E-post: marta.bally@umu.se.

 

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1004-21
Kontakt
  • Marta Bally, marta.bally@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-06-11
Sista ansökningsdag 2021-07-02

Tillbaka till lediga jobb