Umeå universitet, Universitetsförvaltningen

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Beskrivning

Enheten för forskningsstöd och samverkan har två inriktningar: forskningsstöd och samverkan. Denna tjänst som nu utlyses avses verka inom forskningsstöd. Forskningsstöd är en viktig del i det universitetsgemensamma forskningsstödet och utgör en viktig del i Universitetets arbete att nå målet med att öka andelen nationella- och internationella forskningsmedel vilket bl.a. görs genom att säkerställa konkurrenskraftiga forskningsansökningar med hög kvalitet i enlighet med finansiärernas krav. Forskningsstöd utbildar och informerar forskare och administratörer löpande om vårt stöd, forskningsfinansiärer, finansieringsmöjligheter och processer kopplade till pågående forskningsprojekt.

Forskningsstöd arbetar även med att ge stöd till forskningsstrategiska beslut till universitetsledningen, samordning av nationell och lokal forskningsinfrastruktur, etik i forskningsprocessen, löpande bedriva omvärldsanalyser, stödja arbetet med att utveckla det centrala forskningsstödet och sammanställa beviljade externa forskningsmedel och sökstatistik till forskningsfinansiärer.

Du ingår i en arbetsgrupp med EU-expert, forskningssamordnare, ekonomer och verksamhetsledare som arbetar för att stärka forskarnas möjligheter att bedriva forskning av hög kvalitet genom att ge ett professionellt forsknings- och ledningsstöd

Arbetsuppgifter

I din roll som forskningssamordnare arbetar du för att stödja Umeå universitets mål och vision i enlighet med enheten för forskningsstöd och samverkans uppdrag med fokus på forsknings- och ledningsstöd där du arbetar både strategiskt och operativt.

Du bidrar till att öka kunskap kring vetenskaplig produktion genom att utbilda kärnverksamhetens medarbetare för de verktyg som är lärosätet har tillgång till t.ex. SciVal. Vidare stödjer universitets- och fakultetsledning genom att ta fram analyser och beslutsunderlag till forskningsstrategiska beslut och frågor kring bl.a. beviljade forskningsmedel, statistik för beviljade forskningsansökningar och omvärldsbevakning som syftar till att t.ex. kunna ge en löpande nulägesbild över indikatorer som visar utveckling av beviljade medel och Umeå universitets starka forskningsområden med dess omfattning och genomslag. Sammanställningar presenteras löpande till universitets-, fakultetsledning och universitetsgemensamma råd där du är föredragande.

I din roll kommer du stödja enhetens arbete med att utveckla processer kring forskningsinfrastruktur, både nationell och lokal forskningsinfrastruktur. Här ingår att tillsammans med andra medarbetare på enheten att samordna Vetenskapsrådets utlysning av forskningsinfrastruktur av nationellt intresse och förbereda beslutsunderlag inför beslut av centralt stöd till lokal forskningsinfrastruktur. En del av din tjänst kommer även innebära att utveckla enhetens innovationsstöd.

Din placering kommer att vara vid Enheten för forskningsstöd och samverkan men arbetet förutsätter samarbete med flera enheter inom universitetsförvaltningen och vid behov organisationer utanför myndigheten

Kvalifikationer

Vi söker dig som är disputerad och har flera års relevant arbetslivserfarenhet.

Vidare har du:

  • Dokumenterad erfarenhet av analys och uppföljning inom offentlig förvaltning
  • Goda kunskaper om forskningsfinansiärer och forskningspolitik
  • Erfarenhet av att ge stöd till högsta ledning inom offentlig organisation
  • Förståelse för vetenskaplig produktion och hur dess delar kan analyseras och kommuniceras

Meriterande är:

  • Erfarenhet av arbete inom verksamhet som ger stöd till forskare och/eller forskning
  • Erfarenhet av arbete med bibliometriska analysplattformen SciVal
  • Erfarenhet av arbete med Business Intelligence mjukvaror t.ex. MS power BI

Stor vikt kommer att fästas vid personlig lämplighet. Som forskningssamordnare i denna roll behöver du vara självgående men också planera, leda och genomföra projekt tillsammans med olika aktörer, något som ställer krav på din förmåga att skapa goda relationer i både interna och externa sammanhang. Du stimuleras av att skapa resultat i kunskapsintensiva miljöer och har ett proaktivt arbetssätt som ger positiva effekter på verksamhetens utveckling. Som person är du flexibel, lösningsfokuserad och engagerad. Du kan förmedla kunskap på ett pedagogiskt sätt på såväl svenska som engelska, muntligt och skriftligt.

Villkor
Anställningen av ser en tillsvidareanställning på heltid med tillträde snarast möjligt. Provanställning kan komma att tillämpas.

Intervjuer pågår löpande under ansökningstiden. 

För ytterligare information är du välkommen att ta kontakt med enhetschef Hans-Olov Byquist, mobil: 072-538 53 55, e-post: hans-olov.byquist@umu.se eller verksamhetsledare Kristoffer Lindell, mobil: 070-308 00 31, e-post: kristoffer.lindell@umu.se

Facklig information lämnas av SACO-S: 090-786 53 65, SEKO: 090-786 52 96 och ST: 090-786 54 31.

Välkommen med din ansökan senast 2021-06-11!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-915-21
Kontakt
  • Hans-Olov Byqvist, enhetschef, 090-786 53 55
  • Kristoffer Lindell, verksamhetsledare, 090-786 59 90
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-05-28
Sista ansökningsdag 2021-06-11

Tillbaka till lediga jobb