Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Doktorand i växtbiologi

Vi söker en doktorand som ska arbeta inom ramarna av ett projekt som ska studera kromatinstruktur och kromatindynamic i gran (Picea abies). Kandidaten kommer att generera olika typer av data, t.ex. genomiskt DNA, Hi-C och ATAC-Seq data, samt analysera dessa data. Kandidaten kommer också att kombinera dessa med befintliga data från fjärdegenerationssekvensering (PacBio, Oxford Nanopore) för att identifiera metyleringsmönster i DNA. I projektet ingår det att kombinera dessa resultat med befintliga RNA-sekvenseringsdata och genomföra co-uttrycknätverksanalyser för att identifiera förhållandet mellan kromatinstruktur och reglering av genuttryck. Arbetet innefattar analys av material från en utvecklingsserie av somatiska embryogenes som en del i ett samarbete med professor Ulrika Egertsdotter (SLU). Doktoranden förväntas interagera och arbeta i ett nära samarbete med Norway Spruce Genome Project.

Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning på deltid. Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Tillträde enligt överenskommelse.

Kvalifikationer

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer. Utöver detta måste minst 90 av högskolepoängen ha avslutats inom en biologisk kontext, varav minst 15 högskolepoäng inom det specifika området som projektet handlar om samt ett projektarbete om minst 15 hp.

Kraven på särskild behörighet anses uppfyllda även av den som i annan ordning inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. 

Kandidaten ska ha erfarenhet av molekylärbiologi och statistik, och helst också programmeringserfarenhet i t.ex. R och erfarenhet av att arbeta i UNIX-system. Kandidaten ska också ha erfarenhet av att arbeta med växter, och helst träd. Kännedom om metoder för analys av genuttryck och epigenetik är mycket önskvärt, så även erfarenhet av att analysera metylering av DNA med hjälp av fjärde generationens sekvenseringsdata. Erfarenhet av att analysera storskaliga sekvenseringsdataset, speciellt rörande peak calling (t.ex. ChIP-Seq), är också önskvärt. På grund av projektets interdisciplinära karaktär är skriftliga och muntliga färdigheter i engelska ett krav, liksom förmåga att arbeta med och integrera i grupper. Bedömningen av sökande baseras på deras kvalifikationer och deras förutsättningar att kunna tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla följande dokument;

  • CV, styrkta kopior av examensbevis eller motsvarande, inklusive dokumentation av genomförda akademiska kurser, erhållna betyg, och andra relevanta intyg
  • Kopior med relevanta tidigare arbeten som kandidatuppsats eller masteruppsats eller artiklar som du varit författare eller medförfattare till.
  • Ett personligt brev där du beskriver dina forskningsintressen samt dina skäl att söka utbildningsplatsen
  • Namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 2 juli 2020.

Institutionen värdesätter de kvaliteter som en jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi ser därför gärna kvinnor som sökande till befattningen.

Vi ser fram emot din ansökan!

Rekryteringsförfarandet för denna position är i enlighet med högskoleförordningen (12 kap., §2) och beslutet angående anställning kan inte överklagas.

 



Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-931-20
Kontakt
  • Nathaniel Street, 072-537 2003
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-06-11
Sista ansökningsdag 2020-07-02

Tillbaka till lediga jobb