Umeå universitet, Institutionen för datavetenskap

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet (http://www.cs.umu.se) söker 1-2 postdoktorer till forskargruppen för distribuerade system. Forskargruppen är välrenommerad och inkluderar drygt 20 personer av 10 nationaliteter.  Gruppens forskning fokuserar på (semi-)autonom hantering av IT-resurser och -applikationer för att stödja det framtida digitaliserade samhället. Infrastrukturer i fokus spänner från enskilda stora datacenter till ”mobile edge-clouds” och inkluderar enskilda servrar, datorkluster och dissagregerade system, som t.ex. rackscale-system. Verksamheten inkluderar både grundforskning och tillämpad forskning, och även innovation tillsammans med industri och avknoppningsföretag. Gruppen samarbetar nära med ledande företag som Google, IBM, Intel, Red Hat och Ericsson samt universitet och forskningscentra som Princeton University, University of Massachusetts Amherst, Lawrence Berkeley Lab, Nanyang Technical University in Singapore, Uppsala universitet, Lunds universitet, Universidad Complutense de Madrid, Leeds University, Barcelona Supercomputer Center, TU Wien, TU Delft och flera andra.

Se www.cloudresearch.org för en översikt av pågående forskningsprojekt och publikationslistor.

Anställningen är på heltid och omfattar 2 år. Planerad start är så snart som möjligt, efter överenskommelse.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Anställningarna är avsedda att stärka och utöka forskargruppens nuvarande forskningsaktiviteter. Sökande med intresse inom datorsystem och storskaliga distribuerade system i stort, såväl som intelligenta system och autonoma managementsystem och applikationer kan komma i fråga. Relevanta forskningsområden inkluderar, men är inte begränsade till, data science och dataanalys, virtualiseringsteknik, acceleratorer för datacenter och edge clouds, approximativa algoritmer, distribuerade algoritmer, anomalidetektion, maskininlärning, resurs-allokering och resurshantering, tjänstedifferentiering, prestandamodellering, workload-modellering och workloadprediktion, programvaru- och systemaspekter, exempelvis för operativsystem, virtuella maskiner, containerbaserade system, etc. Vi söker en kandidat som kan ta sig an någon av de forskningsutmaningar som är av intresse för gruppen.

Kvalifikationer

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i datavetenskap eller annat relevant ämnesområde. Examen ska vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger, som t.ex. föräldraledighet eller militärtjänstgöring. Forskningsmeriter och excellenta vetenskapliga publikationer inom anställningens område är ett krav. Goda kunskaper i talad och skriven engelska är ett krav liksom god förmåga att arbeta såväl självständigt som i samarbete.

Den sökande ska vara driven av ett starkt forskningsintresse, välorganiserad, och tycka om att arbeta med utmanande problem och innovativa lösningar. Vi är öppna för kandidater med styrkor inom alla områden relevanta för utvecklingen av vår forskningsmiljö. Kunskaper och erfarenheter inom områden som data science och dataanalys, virtualiseringsteknik, acceleratorer för datacenter och edge clouds, approximativa algoritmer, distribuerade algoritmer, anomalidetektion, maskininlärning, resursallokering och resurshantering, tjänstedifferentiering, prestandamodellering, workload-modellering och workloadprediktion, programvaru- och systemaspekter, exempelvis för operativsystem, virtuella maskiner, containerbaserade system etc. är meriterande.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla:

 • Ett följebrev med en kort (cirka 2 sidor) beskrivning av dina forskningsintressen och hur din expertis passar utlysningen
 • Curriculum Vitae (CV), med en komplett publikationslista
 • Kopior av doktorsexamensbevis med studieutdrag inklusive kurser med betyg samt andra relevanta examensbevis
 • En kopia av din doktorsavhandling
 • Kopior av högst fem relevanta vetenskapliga publikationer, numrerade enligt publikationslistan
 • Kontaktinformation till tre referenspersoner
 • Annan relevant information, såsom dokumentation av mjukvaruutvecklingserfarenheter eller arbete i eller med industrin.

Ansökan, inklusive bilagda handlingar, ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 31 januari, 2020.

Eftersom vi eftersträvar en mer balanserad könsfördelning på institutionen så uppmuntrar vi kvinnliga sökande.

Mer information

Vid frågor eller behov av ytterligare information, kontakta professor Erik Elmroth (elmroth@cs.umu.se) eller Dr. Ahmed Ali-Eldin Hassan (ahmeda@cs.umu.se).

Mer information om vår forskningsgrupp, och Umeå universitet, finns på
http://www.cloudresearch.org
http://www.umu.se

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-2073-19
Kontakt
 • Erik Elmroth, elmroth@cs.umu.se
 • Ahmed Ali -Eldin Hassan, ahmeda@cs.umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-786 53 65
 • SEKO, 090-786 52 96
 • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-12-20
Sista ansökningsdag 2020-01-31

返回职位空缺页面