Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik har cirka 90 anställda och bedriver utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå samt forskning inom tekniska ämnesområden.  Institutionen ansvarar för 660 helårsstudenter inom energi-, bygg- och maskinteknik samt elektronik och medieteknik.  Mer information om institutionen kan hittas på hemsidan www.tfe.umu.se.

Vi söker nu en högt kvalificerad postdoktor, som vill bidra till vår forskning inom rörelseplanering och styrdesign för att utföra kontaktoperationer av robotmanipulatörer som använder mekaniska modeller och maskininlärningsbaserade tekniker. Anställningen är begränsad till två år på heltid med startdatum 1 november 2019 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Projektets primära mål är att utveckla maskininlärningsinspirerade metoder för robotmanipulationer utan fast grepp. Möjliga applikationer handlar om att automatisera olika uppgifter som kräver antingen att uppfylla ensidiga begränsningar, på grund av interaktionen med en omgivning, eller icke-prehensil (som att jonglera eller trycka) manipulering av ett objekt. 

Den viktigaste forskningsfrågan i projektet är hur man kan överföra en förmåga att utföra samma eller modifierade rörelser från en skicklig robot (eller en människa) till en annan eller samma robot som hanterar interaktionsrelaterade begränsningar som inte är prehensila. I fallet med självöverföring kan tekniken som ska utvecklas komma att kräva omprogrammering på grund av förändringar i driftsförhållanden eller i specifikationerna för uppgiften. 

Målet är att utnyttja möjligheter till överföring av förmågor via en optimeringssökning för parametrar som definierar invarianter, karakterisera ett riktat beteende, möjliggöra användning av AI och eventuellt djupinlärning, imiteringsinlärning och lärande med demonstrationsteknologier för dynamisk rörelseplanering med mekaniska modeller. 

Den förväntade fördelen med tekniken som ska utvecklas är att minska klyftan mellan AI-planering och avancerade metoder för robotstyrning och att utveckla delar av en skalbar teknik, för nya krävande applikationer för rörelse- och kraftinteraktionsstyrning. Detta är ett mycket ambitiöst projekt med mycket hög potential för ett genombrott inom robotindustrin samt för publicering av högkvalitativa forskningsdokument. 

Postdoktorn förväntas bedriva forskning på hög nivå, utveckla programvara och hårdvarudemonstratorer, publicera vid toppkonferenser och i högt rankade tidskrifter inom reglerteknik, robotik och automatisering samt att samarbeta med våra kollegor. Den sökande måste också vara redo att delta i handledning av doktorander, söka externa bidrag och vara aktiv i forskningsgruppens engagemang i den internationella vetenskapliga och industriella verksamheten.

Kvalifikationer
För behörighet till anställningen krävs en doktorsexamen eller en utländsk examen som anses motsvara en doktorsexamen i elektronik, elektroteknik eller programvaruteknik, eller inom robotik, eller inom ett motsvarande område, starkt relaterat till projektet.  Examen bör vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång, om inte särskilda skäl föreligger.

Du ska vara mycket motiverad och ansvarsfull, ha goda sociala färdigheter och du ska vara passionerad för att utvecklas både som en individuell forskare och som medlem i ett litet forskarteam. God kunskap i engelska, både i skrift och i tal samt dokumenterat god förmåga att skriva vetenskapliga publikationer krävs.

Tidigare erfarenhet från och kurser i reglerteknik, robotik, inbyggda system och maskininlärning är mycket meriterande.

Stor hänsyn kommer att tas till personliga egenskaper som samarbets- och kommunikationsförmåga samt förmåga att ta initiativ och arbeta självständigt.

Ansökan
En komplett ansökan ska innehålla följande dokument:

  • Ett följebrev, inklusive en beskrivning av dina forskningsintressen (max 2 A4-sidor), dina skäl till att söka anställningen och din kontaktinformation
  • Ditt curriculum vitae inklusive en lista över publikationer med en kort beskrivning av dina bidrag till de publikationer där flera medförfattare finns
  • Kopior av ditt doktorsexamensbevis, inklusive dokumentation av avslutade akademiska kurser och andra betyg
  • En elektronisk kopia av din doktorsavhandling
  • Kontaktinformation till minst två referenspersoner
  • Andra dokument som du vill åberopa

Ansökan måste vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska och skickas in via vårt elektroniska rekryteringssystem Varbi. Dokument som skickas elektroniskt måste vara antingen i Word- eller PDF-format. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 24 september 2019. 

För mer information, vänligen kontakta Docent Leonid Freidovich, , +46(0)90-786 7646 eller Professor Zonghua Gu, .



Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2019-11-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1251-19
Kontakt
  • Zonghua Gu, 090-786 67 49
  • Leonid Freidovich, +4690 7867646
Publicerat 2019-08-29
Sista ansökningsdag 2019-09-24

Tillbaka till lediga jobb