Institutionen för medicinsk kemi och biofysik

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Projektbeskrivning

Vår forskargrupp studerar de strukturella och molekylära mekanismerna bakom horisontell genöverföring via typ 4 sekretionssystem. Med bakgrund av den snabbt ökande antibiotikaresistensen hos bakterier idag, är det viktigt att förstå de grundläggande funktionerna hos de mycket stora proteinkomplex som står för själva överföringen.

Det övergripande målet med vårt arbete är att uppnå en strukturell och funktionell förståelse av typ 4 sekretionssystem från gram-positiva bakterier. Projekten i gruppen involverar molekylärbiologiska, biokemiska och strukturbiologitekniker, så som kloning, uttryck och rening av (membran)proteiner, kalorimetri, EMSA samt röntgenkristallografi och elektronmikroskopi.

Arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta med bland annat:

  • Designa och genomföra experiment inom biokemi och molekylärbiologi på typ 4 sekretionssystem
  • Bearbeta och analysera resultat och data, samt kommunicera dem till handledare och andra medlemmar i gruppen
  • Handleda studenter
  • Skriva vetenskapliga artiklar
  • Strukturera och organisera det dagliga laborativa arbetet

Kvalifikationer

För behörighet krävs avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen inom biokemi eller strukturbiologi. Då du förväntas utforma och genomföra projekt självständigt men också i nära samarbete med gruppledare och andra medlemmar i teamet är självständighet och en god samarbetsförmåga ett krav. Goda kunskaper i engelska i både tal och skrift krävs. Den sökande ska ha praktisk erfarenhet av att arbeta med uttryck och rening av membranproteiner, samt ha erfarenhet av att rekonstituera membranproteiner i vesiklar för vidare funktionella studier. Dokumenterade erfarenheter inom biokemi (kloning, EMSA, SEC-MALS, transport assays, western blotting samt arbete med nanodiscs) samt erfarenhet av att jobba med gram-positiva bakterier är starkt meriterande. En god publikationslista är önskvärd. Tidigare erfarenhet av att handleda studenter är positivt.

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar skrivna på engelska eller svenska: 1. Ett kort personligt brev med motivering för ansökan. 2. Curriculum vitae med publikationslista. 3. Kopior av examensbevis, inklusive doktorsexamen. 4. Kontaktuppgifter till minst två referenspersoner.

Anställningen är på två år med tillträdesdatum enligt överenskommelse.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1246-19
Kontakt
  • Dr Ronnie Berntsson, +46 90 7865235
Publicerat 2019-08-19
Sista ansökningsdag 2019-09-25

Tillbaka till lediga jobb