Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Vi söker en postdoktor i ekologi som skall arbeta med att studera effekten av klimatförändringar på markprocesser, kolcykler och biotiska interaktioner på fjällvegetationen med hjälp av drönare. Sista ansökningsdag är 1 april 2019 med tillträdesdatum i 1 juni 2019 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Drönare har på senare tid revolutionerat metoderna för hur vi undersöker ekosystem. Istället för att vara beroende av antingen högupplöst data från små områden (provytor på marken) eller data från satelliter med låg upplösning, kan vi nu snabbt få tillgång till högupplöst data på en medelstor skala. Drönare kan på en enda flygning samla högupplöst data (pixelstorlek 2 cm) över områden på upp till 500 ha. Inom projektet skall vi använda multi- och hyperspektrala sensorer på drönare för att mäta vegetationens sammansättning, markförhållanden och studera vegetationsförändringar orsakade av klimatförändringar, och biotiska interaktioner mellan vegetation och renar, sorkar, lämlar och daggmask. Postdoktorn förväntas arbeta i fält med att flyga drönare, och sedan kvalitetssäkra data, analysera data och skriva vetenskapliga artiklar.

Anställningen är på heltid under två år och placerad på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå universitet.

Kvalifikationer
Du har en doktorsexamen i ekologi, geovetenskap eller från ett närliggande vetenskapligt ämnesområde. För att vara berättigad till anställningen skall du som söker ha avlagt din doktorsexamen högst tre (3) år före utgången av ansökningsperiodens utgång, om inte särskilda skäl föreligger. Du ska ha dokumenterat utbildning och erfarenhet av att flyga och använda drönare för vegetationsstudier. Du skall ha erfarenhet av att behandla stora datamängder och analysera högupplöst satellitdata och multispektralt data från drönare med Pix4D och R.

Vi söker dig som är kreativ och motiverad med god arbetsmoral. Du har god muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga i engelska. Du skall klara av att arbeta självständigt samt i samarbete med andra. Tidigare erfarenhet fältarbete i arktiska miljöer är meriterande.

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som också innehåller en beskrivning av varför du är intresserad av denna anställning och om hur du kan bidra till forskargruppen (max två sidor).
  • CV inklusive publikationslista.
  • En kopia på doktorsavhandlingen samt relevanta publikationer (max fem).
  • En kopia av ditt doktorsexamensbevis samt andra relevanta examensbevis.
  • Namn och kontaktuppgifter på tre referenser.
  • Övriga handlingar du vill åberopa.

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Sista ansökningsdag är 1 april 2019.

Kontakt
Eventuella ytterligare frågor om projektet eller ansökan riktas till universitetslektor Johan Olofsson, Umeå universitet (johan.olofsson@umu.se).

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap bedriver forskning och forskarutbildning inom ekologi, miljövetenskap och naturgeografi. Institutionen har ca 130 anställda, cirka 15 av dem är postdoktorer.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2019-06-01
Löneform Fast månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-374-19
Kontakt
  • Johan Olofsson, universitetslektor, 090-786 77 04
Publicerat 2019-03-06
Sista ansökningsdag 2019-04-01

Tillbaka till lediga jobb