Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik söker en förste forskningsingenjör med inriktning mot bestämning och modellering av kalkstenars brännegenskaper. Anställningen avser deltid på 25 % och tillsvidare. Tillträde 2019-02-01 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
Förste forskningsingenjören kommer arbeta med att initiera forskning inom det nyligen etablerade Centrum för hållbar produktion av cement och bränd kalk. Syftet med projektet är bl.a. att ta fram ny kunskap om bränn- och sintringsegenskaper hos kalkstenar och alternativa material som är relevanta vid produktion av cementklinker och bränd kalk. På detta sätt bidrar projektet till optimal användning av bäst lämpade råvaror för olika användningsområden, samt till att kvalitetssäkra produktionen och undvika driftstörningar.

Projektet har som mål att:

  • ta fram ny kunskap relaterat till produktion av cementklinker, bränd kalk och dolomit med fokus på produktionskapacitet, energieffektivitet, produktkvalitet, utsläpp och hållbarhet.
  • verifiera ny kunskap genom fullskaleförsök
  • kommunicera resultaten

Projektet drivs inom TEC-Lab i samarbete med Cementa AB, Svensk Mineral AB, Nordkalk AB och MinFo.

Arbetsuppgifter
Arbetet består av att ansvara för den tekniska delen av laborationerna samt leda och genomföra det tekniska utvecklingsarbetet i nära samarbete med övriga forskare. En viktig arbetsuppgift är också att initiera och leda nya forskningsprojekt.

Kompetenskrav
Vi söker dig som har doktorsexamen i energiteknik eller motsvarande. Du ska ha stor erfarenhet av produktionsprocesser för kalk (roterugn och schaktugn) samt förtrogenhet med olika kalkförekomsters kemi. Vidare krävs att du har erfarenhet av termisk analys, färdighet att självständigt använda laboratorieutrustning. Dokumenterade erfarenheter av att initiera och leda industrinära forskningsprojekt är också ett krav.

Övriga önskvärda kvalifikationer
Meriterande är om du har erfarenhet av att tolka resultatkurvor från termisk analys samt förtrogenhet med SEMEDX-analys. Även erfarenhet av att använda simuleringsmodeller för kalk- och cementprocesser, insikter i heterogen kemisk termodynamik samt användning av jämviktsprogram är meriterande.

Ansökan
Du söker via e-rekryteringssystemet Varbi och ansökan ska vara inkommen senast 2019-01-18.

Ansökan ska i sin helhet vara skriven på engelska eller svenska och bestå av följande handlingar:

  • Personligt brev med kortfattad beskrivning av sökanden och motivering till varför du sökeranställningen samt dina kontaktuppgifter
  • Curriculum vitae (CV)
  • Publikationslista
  • Kopior av relevanta examensbevis och eventuella intyg
  • Namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner som känner till dina akademiska kvalifikationer

Närmare upplysningar lämnas av professor Rainer Backman, tel. 090-7865943, e-post: rainer.backman@umu.se

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik
har idag ca 100 medarbetare. Institutionens huvuduppgifter är forskning och utbildning och inom dessa verksamheter samverkan med det omgivande samhället. Totalt ansvarar institutionen för 660 helårsstudenter inom grundutbildning i byggteknik, elektronik, energiteknik, maskinteknik och medieteknik. Mer information om institutionen ges på vår hemsida, www.umu.se/TFE.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2019-02-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 25 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-2232-18
Kontakt
  • Rainer Backman, 090-786 59 43
  • Markus Broström, 0907865971
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2018-12-27
Sista ansökningsdag 2019-01-18

Tillbaka till lediga jobb